Медиите за нас

Радио Фокус: Димитър Куцаров: Националната инициатива „Цветна олимпиада” е началото на нещо ново, нещо необикновено

май 17, 2014, 10:35

Димитър Куцаров, председател на Сдружение „България си ти!”, и Вили Минкова, координатор, в интервю за Радио “Фокус”- Видин 

Фокус – Видин: Днес във видинския драматичен театър ще се състои награждаването на участниците в националната образователна инициатива „Цветна олимпиада” от област Видин. Това е поводът наши гости да са Димитър Куцаров, председател на Сдружение „България си ти!”, и Вили Минчева, координатор. Преди да поговорим за видинските участници, бихте ли представили целите националната инициатива?

Вили Минчева: Националната инициатива „Цветна олимпиада” е една идея на целия ни екип, за която ние много се трудим и много обичаме, защото е наша рожба. Нейните цели са да задържим децата в училище, работейки в съответствие със стратегия „Европа 2020” целта е да сведем под 10 процента на учениците, отпаднали от училище. Стремим се да се включват в извънкласни прояви и инициатива, да им докажем, че когато полагат усилия, тези усилия биват възнаградени и това е начинът да се справяме и в бъдеще. Не на последно място целим тези деца да останат в родната си държава, да работят за нея и да просперираме чрез бъдещето, което са децата.

Фокус – Видин: Колко деца от Видинска област се включиха в инициативата?

Вили Минчева: В инициативата се вклчюха7 училища от цялата област – ПМГ „Екзарх Антим І”, ПГ „Проф. д-р Асен Златаров”, СОУ „П.Р. Славейков”. Имаме участници от Брегово, от град Кула. Интересът беше наистина голям, учениците се представиха много добре. Имаме 32-ма победители. Аз съм родом от Видин и изключително много се радвам. И не съм изненадана, че най-голям е броят на учениците – победители по информационни технологии – 17.

Фокус – Видин:Каква е програмата на церемонията, която ще се състои тази вечер?

Вили Минчева: Церемонията, която ще се състои тази вечер, се случва за пореден път. Вече бяхме в няколко области в страната. Очакваме специални гости – Бобо, Маги Джанаварова, които са тук, за да връчат награди на победителите. Също така Негово високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан, представители на Общината, на РИО-Видин, на които искам да благодаря, тъй като изключително много съдействаха за провеждането на инициативата.

Фокус – Видин: Г-н Куцаров, какви са впечатленията ви от градовете, които вече посетихте, постигнати ли са целите на инициативата?

Димитър Куцаров: Това е нещо ново за България и нов подход за стимулиране на децата. Действително имаме много големи трудности в организирането. Нашата трудност е, че това не може да стане по имейл или по телефона. Когато се срещнем лице в лице със самите директори, тогава нещата се решават 90%. Това стандартното, както са пуснали от МОНМ, задължителен характер и т.н. в този формат го няма. Другото, което е, да се вкара музикалният идол на детето или спортен идол. Това като се вмъкне и се получава този градивен ефект, защото децата не може само да ги впрягаме да четат и в крайна сметка те са супер натоварен и ефектът е травматизиращ едва ли не. Докато една подобна олимпиада трябва да разтовари детето да не се чувства подтиснато, че е ромче, турче, арменче или българче, да е абсолютно на едно ниво. Другата наша цел е независимо от кой профил е учебното заведение, равностойно да участва в това. Един парадокс стана във Варна – спортното училище взе първо място по математика. Има причина за това. Математическата мисля, че участваше с английски език, тъй като отборът й го нямаше, но това е грешка на гимназията, че не се включиха други деца, защото не може да товарим само 6-7 деца, които да представляват учебното заведение, а трябва повече деца да се активират. Ефектът е добър, аз си давам сметката, че това е началото на нещо ново, нещо необикновено. Ако всичко върви, догодина нещата ще са по план, няма да са толкова пожарникарски и хаотично представени пред директорите, и мисля, че резултатите ще се много по-ефективни. Другото, което е нашата амбиция, е тези деца, които ще влязат в националното представяне на „България си ти!”, било в Балканиада, която сме амбицирани да направим около месец септември, и другия формат, тъй като световните олимпиади са в Китай, Русия и т. н., но досега няма европейска олимпиада, няма световна олимпиада в „белите държави”, което малко или много не е добре. Затова ние решихме да можем да влизаме с нашите деца, които ще бъдат №1 от тази олимпиада, да представят България на вътрешните олимпиади в самите държави. Именно сега подготвяме с немското посолство тези деца, които ще бъдат по немски език и по математика да заминат евентуално за Берлин за едно вътрешно участие, което мисля, че ще бъде доста добре за нашите деца, за да видят как се подготвят немските ученици, на какво ниво са и т.н. Това ще е много полезно. Целта ни не е да изнасяме нашите мозъци навън, а да ги покажем, да ги развием и бизнесът да даде достатъчно от себе си на тези даровити деца да ги задържим в България.

Фокус – Видин: Да очакваме ли от вас и други инициативи, насочени към младите хора?

Димитър Куцаров: Имаме доста инициативи. Другата инициатива, която успоредно върви с тази, е нашият дентален кабинет. Което училище заяви, че има нужда този кабинет, той да мине оттам, както вече имаме заявки от училища от Пловдив и Велико Търново. Ние ще направим всичко възможно кабинетът да мине, тъй като той е със супер модерна техника, която позволя много бързо профилактиране и виждане на състоянието на зъбите на децата. Мисля, че ще бъде много полезен ход. Чакаме да се яви спонсор, който да закупи автобус, за да започнем да работи заедно с Кръвната банка, тъй като положението със събирането на кръв и кръводаряването в България е трагично и някой път от това зависи животът на много хора.

Фокус – Видин: Да се върнем отново във Видин и на това, което предстои тази вечер. Какво бихте казали на всички участници и на всички млади хора, които ни слушат от града и областта?

Вили Минчева: Бих искала да благодаря на всички ученици, на всички учители , на всички директори , които взеха участие в инициативата. За нас тяхната подкрепа означава много и ние ще се борим в бъдеще също да работим заедно и ще ги очакваме тази вечер, за да можем да отпразнуваме победителите и техните успехи.
Стефка ПАВЛОВА

Източник: http://www.focus-radio.net/?action=opinion&id=16683&reg=1