Медиите за нас

Прес ТВ: Две наши школа влизат онлайн в „Цветна олимпиада“

апр 23, 2015, 13:05

Точно в 14:00 ч. на 28 април 2015 г. (вторник) в цяла България ще започне Националният онлайн кръг в „Цветна олимпиада“, организирана от Сдружение „България си ти!“. 

Участниците от Област Стара Загора са ученици от ПГЕ „Джон Атанасов“ – Стара Загора, ПМГ „Гео Милев“ – Стара Загора, СОУ „Христо Ботев“ – Павел баня, СОУ „Екзарх Антим I“ – Казанлък, ПГ „Иван Хаджиенов“ – Казанлък, СОУ „Иван Вазов“ – Стара Загора. Право на участие в електронното издание на „Цветна олимпиада“ имат учениците от посочените училища, които се класираха сред победителите в областния кръг на съревнованието в областта. Представителите на учебните заведения ще премерят знания със свои връстници от цялата страна.

Националният онлайн кръг в “Цветна олимпиада” ще бъде финалният етап в съревнованието, в който се включват ученици от цялата страна. Участие в него могат да вземат учениците, които са се класирали на първия (областен) кръг в състезанието. Първият етап на съревнованието се проведе във всяка от двадесет и осемте области в страната и в него участваха хиляди ученици от стотици училища. В електронното издание в рамките на един час учащите от VIII до XII клас ще “мерят” знания по български език и литература, английски, немски и френски езици, математика и информационни технологии.

Целта на „Цветната олимпиада“ е да се мотивират учениците от VIII до XII клас към усвояване на нови знания и по-високо ниво на образование, чрез съревнование по съответните дисциплини.   „Цветна олимпиада“ е в Националния календар на МОН и НДД за извънучилищни дейности за учебната 2014/2015 година и се организира със съдействието на РИО на МОН, както и в партньорство с БАН, СУ „Св. Климент Охридски“ и Асоциацията на учителите по български език и литература. Участието на учениците в „Цветна олимпиада“ е доброволно и безплатно.

Първите пет участници с най-висок резултат по всяка от дисциплините ще бъдат национални победители в съревнованието. Знанията и усилията им ще бъдат поощрени на официална церемония в столицата, организирана от Сдружение „България си ти!“. Умните и можещи деца на България ще бъдат наградени със стипендии за следващата учебна година и материални награди.

Онлайн кръгът е финален в съревнованието „Цветна олимпиада“. Особеното при него е, че се извършва електронно, а формата, под която учениците ще се състезават, е тестова. Те имат на разположение един час, за да се справят със заданията. С електронното издание на съревнованието освен поставените от организаторите цели в сферата на образованието, се постигат и други като – екологична, чрез която се икономисва хартия; въвеждане на интерактивни методи на изпитване и прозрачност при оценяването; насърчава дигиталните компетенции на учениците и др. Съревнованието ще се наблюдава от експерти по съответните дисциплини.

http://www.presstv.bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%BE%D1%82-%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0/04/22/%D0%B4%D0%B2%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%B8-%D1%88%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0-%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%82-%D0%BE%D0%BD%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%BD-%D0%B2-%D1%86%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B0/