Медиите за нас

VESTI.bg: Сдружение „България си ти“ с годишни награди в памет на проф. д-р Тончо Жечев

яну 24, 2014, 16:17

Сдружение „България си ти“ ще връчи своите Годишни награди в памет на проф. д-р Тончо Жечев на 30 януари на специална церемония в залата на Софийската опера и балет.

За втора поредна година освен награждаването за изключителен принос в развитието на българската култура, наука и изкуство, Сдружение „България си ти“ ще почете и паметта на една от най-знаковите и влиятелни обществени фигури в съвременната ни история, големия български учен и интелектуалец професор доктор на филологическите науки Тончо Жечев.

В памет на проф. д-р Тончо Жечев ще бъдат излъчени специално подготвени видео материали, а откъси от неговите въздействащи и запомнящи се произведения ще прочетат едни от най-известните ни млади театрални и кино артисти.

Тончо Жечев (1929 – 2000 г.) е български писател, литературовед и общественик. Сред най.известните му книге е „Българският Великден или страстите български“, посветена на Българското Възраждане Името на книгата му бе взаимствана и стана име на инициативата „Българският Великден“, свързана със завръщането в България на българи, успели на Запад.

В програмата на тържествената вечер ще участват солисти, оркестър и балет на Софийската опера, с диригент Борис Спасов, включени са и изпълнения на сопраното Радостина Николаева и Васил Петров.

Почетните статуетки, които ще получат наградените за приноса си в развитието на българското общество, са изработени от видния наш скулптор проф. Евгений Кузманов. Негови пластични творби и рисунки са притежание на Национална художествена галерия, СГХГ и частни колекции във Франция, Холандия, Белгия, Германия и Русия.

„Изключително щастливи сме, че имаме възможността отново да връчим годишните награди „България си ти“. Желанието ни е всяка година да отличаваме онези наши съграждани, които с неуморния си труд, богат опит и голямо сърце не спират да работят за по-добрия живот на обществото ни. Неслучайно решихме да посветим и инициативата на проф. д-р Тончо Жечев. Надявам се, че българите не сме забравили неговото творчество, размислите и вълненията му за развитието на България – и назад във времето, и в наши дни – размисли, които продължават да звучат все така актуално и днес. Искрено бих се радвал, ако поне с малко успеем да допринесем за съхраняването на неговата памет.“, сподели Димитър Куцаров, председател на Сдружение „България си ти“.

Сред номинираните за наградите са:

– за „Принос в развитието на българското здравеопазване:

доц. д-р Бинка Попова, Клиника по ортопедия и травматология към Университетска болница „Царица Йоанна“, за първи път в България извършва успешна реплантация на напълно ампутирана през дланта ръка.

проф. д-р Галина Куртева, онколог, завеждащ Клиника по Медицинска онкология към СБАЛО

проф. д-р Александър Чирков, кардиохирург, Университетска специализирана болница за активно лечение “Света Екатерина” и МБАЛ „Токуда Болница София“; извършил през 1986 г. първата успешна сърдечна трансплантация на Балканския полуостров и бившия СССР и през 2003 г. първата белодробна трансплантация у нас.

– за „Принос в развитието и популяризирането на българската музика“:

Венцеслав Анастасов (оперен певец, баритон), Калуди Калудов (оперен певец, тенор) иСветла Василева (оперна певица, сопрано).

– за „Популяризиране на добрите новини от България по света“: Международен женски клуб – София, Посолството на Германия в България и Саймън Тенволде и Рикус Вегман (27-годишни холандски студенти, посланици на благотворителността на Холандската пощенска лотария).

Сдружението „България си ти“ е основано през 2012 г. Сред основните му цели са подобряването жизнения стандарт на българина в съответствие с европейската стратегия „Европа 2020“, както и стимулиране на младите българи към по-активно участие в обществения живот на страната. С множеството си благотворителни инициативи, образователни и социални програми Сдружение „България си ти“ се стреми да защитава правата и свободите на българските граждани.

Сдружение „България си ти“ организира и провежда: първия в света мобилен център за лазерна дентална медицина; Национална образователна инициатива „Цветна Олимпиада“; целогодишна грижа за над 10 многодетни семейства; инициативите „Коледа си ти“ и „Ден на добрата новина“ в Брюксел; програмата „Да бъдем европейци, но все пак българи“ и др. благотворителни инициативи и проекти в сферата на науката, културата, образованието и спорта.

Източник: Vesti.bg