Медиите за нас

Targovishtebg.com: Децата в центъра на вниманието на 1 юни

юни 3, 2015, 15:17

Цар Симеон II връчва награди на заслужили малчугани, БДЖ с безплатен влак

България отбелязва денят на детето. На 1-ви юни, по традиция, с десетки прояви в София и по цялата страна държавата ни ще се присъедини към международният празник на детето. Международният ден на децата се чества на 1 юни в почти всички страни от бившия Социалистически лагер. Води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, която се провежда през 1925 г. в Женева (Швейцария). В България става популярен след 1949 г., когато Москва обявява, че 1 юни се приема за Международен ден за защита на децата. В страните с комунистически режими празникът е наричан официално Международен ден за защита на децата. Почти не е придавана политическа окраска при честването му. След промяната на политическата система в тези страни празникът е съхранен. Този ден е един от най-запазените празници за децата.

Специално за празника Негово Величество Цар Симеон II ще участва в церемонията по награждаването на умните и можещи деца на България на първи юни. Учениците са национални победители в „Цветна олимпиада“ 2014/2015 и ще бъдат отличени на голямата сцена на Народния театър „Иван Вазов“ от 18.30 ч.

По повод празника във военните формирования на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили ще се проведе „Ден на отворени врати”. Малките приятели на Българската армия ще могат да се запознаят с образци на въоръжение, бойна техника и снаряжение, както и с учебно-материалната база във формированията. Във всички останали формирования на Сухопътните войски в гарнизоните Пловдив, Смолян, Шумен, Белене, Хасково, Асеновград, Благоевград, Ямбол, Плевен, Сливен и Мусачево „Денят на отворени врати“ ще започне в 9.30 ч.

За поредна година „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД ще подари на деца в неравностойно положение едно незабравимо пътуване с влак до гр. Своге. На 1-и юни детският влак ще посрещне своите малки гости на шести перон на Централна гара София в 9.30 часа.

Отново в София, група деца от столични училища ще рецитират стихотворението на Иван Вазов „Аз съм българче” в Народното събрание. Младежите ще бъдат специални гости на законодателната институция и в 10.00 часа, заедно с много деца от цялата страна, ще изпълнят емблематичното произведение на Вазов. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще поздрави децата по случай 1-ви юни.

От 11.00 ч. в сградата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, фоайето откъм улица „Гурко” министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски ще връчи награди на победителите в конкурса за детска рисунка „Технологиите, които ме свързват със света”.

По случай Международния ден на детето – 1-ви юни, специалистите по УНГ заболявания от медицински комплекс „Софиямед“ обявяват безплатни консултативни прегледи за деца от 9:00 до 12:30ч. в ДКЦ „Софиямед“след предварително записване на тел. 0700 31 051.

Националното училище за танцово изкуство /НУТИ/ ще представи в зала 1 на НДК танцовия спектакъл „Децата на България танцуват“. Представлението е посветено и на 70-годишнината от учредяването на ЮНЕСКО и ООН и с него ще бъде отбелязано и началото на поредица от културни събития, с които ще бъде честван 65 – годишния юбилей на НУТИ.

От 10.00 часа ще се състои пърформанс на открито „Да легнем на паважа”, който ще протече с флашмоб от страна на всички съпричастни на проблема с цел представяне на стотиците жертви по пътищата. Събитието „Да легнем на паважа!“ ще се състои в гр. София, на пътното платно – на паветата на ул. „Оборище“ – в отсечката между ул. „Раковски“ и катедралата “Александър Невски” (имаме съгласувателно писмо от Столичната община).

В Стара Загора също ще има тържества за децата. От 10.00 часа в парк „Пети октомври ще се състои флашмоб и Детска работилница по приложни и изящни изкуства. Добрич пък ще се включи с първо издание на Детско Научно Изложение „Децата създават наука“. Събитието се организира от Департамент за модерни обучителни методи към висшето училище (ВУМ) и гимназия „Райко Цончев“ в града и ще се състои в периода 1-2 юни в сградата на висшето училище. В Търговище пък от 10 часа ще се състои откриване на младежки спортен комплекс „Юкя“ и отбелязване Деня на детето с празник, организиран от ОДК – Търговище. Спортният и младежки парк в „Юкя“ бе изграден по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“, за близо 500 хил. лв.

 http://www.targovishtebg.com/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-1-%D1%8E%D0%BD%D0%B8#ixzz3c0LotaGf