Медиите за нас

Pleven.topnovini.com: 7 училища от област Плевен участват в националния кръг на „Цветна олимпиада“

апр 23, 2015, 11:28

Ученици от 7 училища в област Плевен ще участват в националния кръг на „Цветна олимпиада“, организирана от сдружение „България си ти!“. Това са възпитаници на ГПЧЕ – Плевен, ПГЗ „Стефан Цанов“ – Кнежа, ПГСАГ „Никола Фичев“ – Плевен, ПГЕХТ „Проф. Асен Затаров“ – Плевен, СОУ „Христо Ботев“ – Долни Дъбник, ПГХВТ „Луи Пастьор“ – Плевен, СОУ „Стоян Заимов“ – Плевен. Националният кръг започва на 28 април точно в 14 часа в цяла България, съобщават организаторите.

Националният онлайн кръг в “Цветна олимпиада” ще бъде финалният етап в съревнованието, в който се включват ученици от цялата страна. Участие в него могат да вземат учениците, които са се класирали на първия (областен) кръг в състезанието. Първият етап на съревнованието се е провел във всяка от двадесет и осемте области в страната и в него са участвали хиляди ученици от стотици училища. В електронното издание в рамките на един час учащите от VIII до XII клас ще “мерят” знания по български език и литература, английски, немски и френски езици, математика и информационни технологии.

Целта на „Цветната олимпиада“ е да се мотивират учениците от VIII до XII клас към усвояване на нови знания и по-високо ниво на образование, чрез съревнование по съответните дисциплини.   „Цветна олимпиада“ е в Националния календар на МОН и НДД за извънучилищни дейности за учебната 2014/2015 година и се организира със съдействието на РИО на МОН, както и в партньорство с БАН, СУ „Св. Климент Охридски“ и Асоциацията на учителите по български език и литература. Участието на учениците в „Цветна олимпиада“ е доброволно и безплатно.

Първите пет участници с най-висок резултат по всяка от дисциплините ще бъдат национални победители в съревнованието. Знанията и усилията им ще бъдат поощрени на официална церемония в столицата, организирана от Сдружение „България си ти!“. Умните и можещи деца на България ще бъдат наградени със стипендии за следващата учебна година и материални награди.

Онлайн кръгът е финален в съревнованието „Цветна олимпиада“. Особеното при него е, че се извършва електронно, а формата, под която учениците ще се състезават, е тестова. Те имат на разположение един час, за да се справят със заданията. С електронното издание на съревнованието освен поставените от организаторите цели в сферата на образованието, се постигат и други като – екологична, чрез която се икономисва хартия; въвеждане на интерактивни методи на изпитване и прозрачност при оценяването; насърчава дигиталните компетенции на учениците и др. Съревнованието ще се наблюдава от експерти по съответните дисциплини.

http://pleven.topnovini.bg/node/598456