Медиите за нас

FROG NEWS: На 1 март Сдружение „България си ти!“ постави началото на една нова инициатива

март 2, 2014, 17:43

„Аз съм Веска Петрова, майка съм на 13 деца и съм член на Сдружение „България си ти!“. Ние ще инициираме дебат за законодателни промени. Ще бъдат поканени всички парламентарно представени партии, най-големите извънпарламентарни партии, неправителствени организации. Целта е да се запълнят огромните пробойни в сега действащото законодателство относно официално признатата демографска криза в България. Предложението на Сдружението е: на всяко трето дете на една майка, държавата да осигури месечна социална помощ в размер на минималната работна заплата до навършване на пълнолетие на най-малкото от т

Инж. Димитър Куцаров, председател  на „България си ти!“ покани на сцената и другите майки, които подкрепят инициативата, и изрази надеждата си животът на семействата да се подобри. Той изброи и очакваните резултати: решаване на проблема с демографския срив; справяне с проблемите на образователната система и интеграция на ромското население в България.

Според изчисленията на Сдружението, това означава, че държавата ще трябва да отделя около 3 млн лв. месечно и годишно – около 36 млн лв. за целта. Изискването към семействата е децата да посещават редовно детска ясла, градина или училище до завършване на средно образование. Организацията предлага още помощта за всеки родител със средно образование да бъде с 30% повече, а за майките и татковците с висше – с 40 % повече. По този начин родителите ще могат да осигурят основните нужди за своите деца и да отделят средства за тяхното образование, а това като ефект върху нацията ще доведе до качествен човешки капитал.

Според проучване на Сдружението, всеки представител на ромския етнос е готов да изпрати детето си на училище, за да получи тази помощ.

Организацията вече 2 години подкрепя български многодетни семейства с конкретна материална и морална помощ за решаването на битови, социални и трудовоправни проблеми, както и затруднения с образованието на техните деца. Но въпреки усилията на Сдружение „България си ти!“, неправителствените организации не могат да изместят ролята на държавата за стимулиране на раждаемостта и борбата с демографския срив в България.

Източник: http://frognews.bg/news_66377/Na_1_mart_Sdrujenie_Balgariia_si_ti!_postavi_nachaloto_na_edna_nova_initsiativa/