Медиите за нас

FROG NEWS: Григор Димитров, Петко Бочаров и акад. Дечко Павлов са сред номинираните за Годишните награди „България си ти“

яну 27, 2014, 12:03

Годишните награди на сдружение „България си ти“ в памет на проф. д-р Тончо Жечев изправят в символична битка един срещу друг Ивет Лалова, Григор Димитров и Кубрат Пулев. Те са номинирани за изключителен принос в развитието на българския спорт. Тържествената церомония ще се проведе на 30 януари в концертната зала на Софийската опера и балет от 18.30 ч.Известният македонски драмтург Младен Сърбиновски, Бобо и Печенката са сред официалните гости на церемонията.

За изключителен принос в развитието на българската журналистика бяха номинирани доайенът Петко Бочаров и колегите му Тома Томов и Елена Йончева. Вече са ясни и номинациите в област „Принос в развитието на българската наука“, в която отново се наблюдава титанична среща на поколенията – акад. Дечко Павлов (учен в областта на електрохимичните източници на ток); Светлин Наков (основател на единствения у нас Софтуерен университет) и проф. Димитър Съселов (астроном, професор в Харвардския университет).

Специално за церемонията по връчването на наградите на „България си ти“ в България пристига и един от най-талантливите и известни македонски драматурзи – Младен Сърбиновски. Той ще почете паметта на проф. д-р Тончо Жечев със специално подготвен авторски текст.

Актьорите Даниел Цочев и Христо Чешмеджиев ще имат честта да прочетат откъси от най-ярките и все още актуални текстове на проф. Жечев. Част от тържествената церемония ще са и вече обявените участие на солисти, оркестър и балет на Софийската опера, с диригент Борис Спасов, както и изпълненията на сопраното Радостина Николаева и Васил Петров. За доброто настроение на гостите и публиката ще се погрижат също рапърът Бобо и феноменът в бийтбокс изпълненията Адриана Николова, известна повече с псевдонима си Печенката.

Ето и номинациите до момента:

–    Номинации в област „Принос в развитието на българската наука“: акад. Дечко Павлов; Светлин Наков и проф. Димитър Съселов;
–    Номинации в област „Принос в развитието на българската журналистика“: Петко Бочаров, Тома Томов и Елена Йончева;
–    Номинации в област „Принос в развитието на българския спорт“: Григор Димитров (тенесист), Кубрат Пулев (боксьор) и Ивет Лалова (лекоатлет);
–    Номинации в област „Принос в развитието на българското здравеопазване“: доц. д-р Бинка Попова, проф. д-р Галина Куртева и проф. д-р Александър Чирков;
–    Номинации в област „Принос в развитието и популяризирането на българската музика“: Венцеслав Анастасов, Калуди Калудов и Светла Василева;
–    Номинации в област „Чуждестранни правителствени и неправителствени организации с особен принос за развитието на благотворителността в България“: Международен женски клуб – София, Посолството на Федерална Република Германия в България и Холандска пощенска лотария.

Почетните статуетки, които ще получат наградените за приноса си в развитието на българското общество, са изработени от видния наш скулптор проф. Евгений Кузманов. Негови пластични творби и рисунки са притежание на Национална художествена галерия, СГХГ и частни колекции във Франция, Холандия, Белгия, Германия и Русия.
Сдружението „България си ти“ е основано през 2012 г. Сред основните му цели са подобряването жизнения стандарт на българина в съответствие с европейската стратегия „Европа 2020“, както и стимулиране на младите българи към по-активно участие в обществения живот на страната. С множеството си благотворителни инициативи, образователни и социални програми Сдружение „България си ти“ се стреми да защитава правата и свободите на българските граждани. От самото си създаване „България си ти“ работи активно и съвместно с държавните и местни органи на управление, организира национални дискусионни форуми по важни за държавата  и обществото проблеми, но и работи в тясно сътрудничество с представители на европейски институции, международни сродни организации.

Сдружение „България си ти“ организира и провежда: първия в света мобилен център за лазерна дентална медицина; Национална образователна инициатива „Цветна Олимпиада“; целогодишна грижа за над 10 многодетни семейства; инициативите „Коледа си ти“ и „Ден на добрата новина“ в Брюксел; програмата „Да бъдем европейци, но все пак българи“; Годишни награди „България си ти“ в памет на проф. Д-р Тончо Жечев и много други благотворителни инициативи и проекти в сферата на науката, културата, образованието и спорта.

Източник: FROG news