Медиите за нас

FROG NEWS:Кръгъл сирак стана жертва на банка

яну 9, 2014, 18:02

През 2008 г. Петко Димитров Стоилов сключва договор с Пиреос Банк за кредитна карта с лимит 1000 лв. След това започва да възстановява средствата. Когато е изплатил половината сума умира от рак на простата (в началото на 2012 г).

По трагично стечение на обстоятелствата съпругата му също умира през лятото на 2013 г., също от рак. 19-годишният Димитър Стоилов, който е член на Национално движение „България си ти!“, остава без родители.  В момента Пиреос Банк го съди за 534 лв, които с лихвите – 241,91 лв., съдебните такси – 132 лв. и неизвестни хонорари с по-големи суми от заема – стават 1835 лв.

В периода между смъртта на бащата и смъртта на майката на адреса на семейството, който не е променян, не е получавано известяване за претенции към майката или изобщо каквото й да е съобщение, че дължат нещо на банката. Димитър не знае, че баща му е сключил такъв договор, за който негов приятел му казва на 9 януари 2014 г. за задължение към банката. Интересно е, че служителите на банката не са задължени да връчат на конкретното лице съобщението, а го носят директно на работодател.  Той пък оддържа от работната заплата на служителя си, защото иначе го грози глоба за неспазване на „закона“.  Заплатата на младежа е 450 лв. След като му одържат половината заплата, му остават около 200 лв., с които той трябва да си плати всички сметки и да се изхранва.

Служители на банката не са потърсили длъжника и наследника, което е крайно некоректно. Те обясняват само, че 180 дни след последната вноска задължението става кредит и се олихвява като такъв. Тогава го предават в ръцете на частен съдебен изпълнител като непогасявано, по този начин банката печели два пъти.

Желанието ни е да се направи проверка по случая и ако банката има претенции към младежа, то те да се ограничат до изплащане само на главницата на заема. Ние сме длъжни да защитим момчето като част от нашата организация.

За банката сумата е малка и би трябвало да я опрости, защото момчето е превърнато в нейна жертва. Не е нормално да плаща сума по-висока от размера на дължимата. Не е нормално в информационното общество, в което живеем, до началото на януари 2014 г. той да не е уведомен за задължението и за кредита. Не е нормално младежи да изплащат дългове на родителите си при това многократно по-високи. Защо една банка законово разполага с повече правомощия от млад български гражданин?!

Източник:http://frognews.bg/news_63928/Poredna_jertva_na_banka_Pireos/