Медиите за нас

CROSS.BG:Поредна наглост: Банка се мъчи да припечели на гърба на кръгъл сирак

яну 10, 2014, 10:55

За поредната жертва на банкова институция алармираха в писмо до медиите от Национално движение „България си ти“.
През 2008 г. Петко Димитров Стоилов сключва договор с Пиреос Банк за кредитна карта с лимит 1000 лв. След това започва да възстановява средствата. Когато е изплатил половината сума, умира от рак на простата (в началото на 2012 г). По трагично стечение на обстоятелствата съпругата му също умира през лятото на 2013 г., също от рак. 19-годишният Димитър Стоилов, който е член на Национално движение „България си ти!“, остава без родители. В момента Пиреос Банк го съди за 534 лв, които с лихвите – 241,91 лв., съдебните такси – 132 лв. и неизвестни хонорари с по-големи суми от заема – стават 1835 лв.
В периода между смъртта на бащата и смъртта на майката на адреса на семейството, който не е променян, не е получавано известяване за претенции към майката или изобщо каквото й да е съобщение, че дължат нещо на банката. Димитър не знае, че баща му е сключил такъв договор, за който негов приятел му казва на 9 януари 2014 г. за задължение към банката. Интересно е, че служителите на банката не са задължени да връчат на конкретното лице съобщението, а го носят директно на работодател. Той пък удържа от работната заплата на служителя си, защото иначе го грози глоба за неспазване на „закона“. Заплатата на младежа е 450 лв. След като му одържат половината заплата, му остават около 200 лв., с които той трябва да си плати всички сметки и да се изхранва.
Служители на банката не са потърсили длъжника и наследника, което е крайно некоректно. Те обясняват само, че 180 дни след последната вноска задължението става кредит и се олихвява като такъв. Тогава го предават в ръцете на частен съдебен изпълнител като непогасявано, по този начин банката печели два пъти.
Не е нормално в информационното общество, в което живеем, до началото на януари 2014 г. той да не е уведомен за задължението и за кредита. Не е нормално младежи да изплащат дългове на родителите си при това многократно по-високи. Защо една банка законово разполага с повече правомощия от млад български гражданин, питат от движението.

Източник:http://www.cross.bg/bankata-dimitur-polovinata-1390332.html#axzz2pvDNSqX9