Медиите за нас

24 часа.bg: Симеон Сакскобургготски награди победители в Цветна олимпиада

юни 3, 2015, 13:53

Негово Величество Симеон II връчи медалите на отличилите се ученици по български език и литература на официална церемония по раздаването на наградите на националните победители в „Цветна олимпиада“ 2014/2015. Събитието се състоя вчера на голямата сцена на Народния театър „Иван Вазов“, съобщиха от прессекретариата на Симеон Сакскобургготски.

Церемонията бе съпроводена и от празничен концерт по случай Международния ден на детето. Организатори на проявата са Сдружение “България си ти!”. Проявата е със специалното участие на: Детския радиохор на БНР, Бобо, Боби Ваклинов и Влади Василев, Гергана Стоянова, Деси Бакърджиева, Елица Тодорова, Жана Бергендорф, Ивайло Захариев, Калин Врачански,и др. Почетни гости бяха омбудсманът г-н Константин Пенчев, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, представители на ръководството на СУ „Св. Климент Охридски“. В програмата взеха участие и млади таланти, които поздравиха своите връстници в Деня на детето.

„Чудесни, знаещи младежи, бих ви помолил да се амбицирате, да постигнете мечтата ми – като се говори за нещо българско, да не е нарицателно за нещо отрицателно, а напротив – да се види, че българското е нещо чудесно, че сме хора, които можем и трябва да се гордеем с Отечеството си“, обърна се Царят към децата, които награди тази вечер. Той счита, че олимпиадата е важна и заслужава да продължи.

Националните победители са ученици от 8 до 12 клас от всички 28 области на страната. Те „мериха“ знания по български език и литература, английски, немски и френски езици, математика и информационни технологии. Първенците са по пет от всяка от дисциплините. Припомняме, че учениците се състезаваха едновременно в цялата страна в националния онлайн кръг на „Цветна олимпиада“ в края на април. А участниците в електронното съревнование са победители на областния етап на „Цветна олимпиада“, в който се включиха хиляди участници. Националните победители в „Цветна олимпиада“ 2014/2015 са от Видин, Велинград, Хасково, Благоевград, Враца, Ямбол, Велико Търново, Добрич, Силистра, Ямбол, Карнобат, Габрово, Варна, Монтана, Сандански, Димитровград, Хайредин, Дупница.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4798692