Новини

Честваме 141 години от обесването на Апостола на свободата

фев 19, 2014, 18:44

На днешния ден честваме 141 години от обесването на един велик българин Васил Иванов Кунчев – Васил Левски. Дяконът е роден през 1837г. в Карлово. Огранизатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВМРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК), са само част от делата на националния герой.

Животът му е изпълнен с високо хуманни идеали и цели. Ето защо заслужено получава званието „Апостол на българската свобода“, защото живее с мисълта за национална, лична и общочовешка свобода. До сетния си час той  не се отказва  и не предава народа си.

 Смъртта на Левски предизвиква скръб и потрес за българския народ по онова време и бележи началото на кризи и сътресения в държавата. Но тази смърт е само телом, защото духом той винаги ще бъде сред нас, като велик българин и достоен човек. Наред с всички човешки дела, които е извършил приживе, от Дякона ще запомним и множеството му мъдри слова, сред които: „Дела трябват, а не думи!“ и „ Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме“.

 Днес на паметника на Апостола в София ще бъдат поставени цветя и ще се проведе възпоменателна панихида. Сдружение „България си ти!“ също ще поднесе цветя. Това е най-малкото, което трябва да направим. Вярваме, че българският народ ще намери сили да се изправи и да пребъде във времето, стига да преоткрием Апостола в себе си и да продължим делото му.