Нашите каузи

Да бъдем европейци, но все пак българи

Президентът Росен Плевнелиев откри III панел на форума на Центъра за глобален диалог и сътрудничество

дек 4, 2013, 19:37

Президентът на Република България Росен Плевнелиев откри в 15,30 ч. (австрийско време) днес третия панел на форума на Центъра за глобален диалог и сътрудничество във Виена. Държавният глава напомни изказването на президента на Македония от по-рано днес, като се изказа от рода на това колко сме велики българите и какви забележителни резултати сме постигнали в условията на криза. Той дори даде препоръки на гостите на форума. Постепенно обаче излезе от клишетата  и спомена, че ЕС е изиграл голяма роля за общуването на страните от Балканския полуостров, изчезнали са дразгите и надпреварите между Румъния, Гърция, Югославия, и сега работим заедно със съседите, за да може да се развива бизнеса между държавите. Плевнелиев подчерта за важността на връзката  и сътрудничеството между страните от региона. Очаква се той да присъства и на официалната вечеря, по случай закриването на форума.

Остават броени минути до участието на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу и 42-рият президент на САЩ Бил Клинтън във форума. Домакин на събитието е президентът Петър Стоянов 1997-2002.

По-рано днес участие в събитието взе и президентът на Македония Георге Иванов. Той изрази мнението си за глобалната криза и нейното негативно влияние върху икономиките на страните и взаимоотношенията между тях. Президентът Иванов подчерта, че въпреки, че сме малки държави, имаме богата история.  Той разговаря с председателя на НД „България си ти!“ г-н Димитър Куцаров. Те обсъдиха взаимоотношенията между българския и македонския народ. Македонският държавен глава заяви: „Народите ни се сакат, време е дошло политиците да се земат у ръце и да помислим над това!“ А председателят на НД „България си ти!“ сподели, че това е пътят, по който да вървят Македония и България заедно, говорейки един и същи език, живеейки като добри съседи и братя.