Новини

Среща с Н. Пр. Посланик Санджай Рана по случай 13-я рожден ден на „България си ти!“

март 1, 2024, 11:20

Малко по-рано днес, 01 Март 2024, посланикът на Индия у нас прие  представители на НДБСТ „България си ти!“ в посолството по случай 13 години от създаването на движението. На срещата присъстваха председателят на “България си ти!“, координаторът на младежта и спорта – Карлос Димитров и Ахмед  Талеб – почетен член на Движението.

Н.Пр. Посланик Санджай Рана: Много благодаря за Вашата визита и възможността за този разговор, защото връзките между България и Индия се развиват много бързо. Ние имаме различни и отдавнашни контакти и е хубаво да говорим за тях, за да могат повече хора и от двете страни да са информирани. Вашето движение днес прави 13 години изпълнени с добри дела.

Да ви се представя. Казвам се Санджай Рана и съм дипломат в последните 26 години. Работил съм за индийското външно министерство в различни части на света. Започнах кариерата си от Сирия, после бях в Саудитска Арабия, в Дания, последните четири години бях посланик в Азербайджан. Пристигнах в София преди няколко години – в разгара на Covid пандемията. Много съм щастлив, че съм в България, защото древните цивилизации на нашите държави имат вековни духовни връзки, имаме отдавнашни политически контакти и добри чувства между двата народа. Моята работа е улеснена от всичко това.

Председателят Димитър Куцаров запозна Н.Пр. Посланик Санджай Рана с бъдещите проекти на НДБСТ. Предстоящите 5-ти награди в памет на Тончо Жечев, проекта за реставриране на бившия пионерски лагер в с. Снежина – „Снежинската курия“ в 450 годишната дъбова гора поместена в червената книга.

Срещата продължи почти час в приятелски дух и бяха обсъдени доста добри проекти в развитие на сътрудничеството между Индия и България особено за добруването на децата между двете държави.

Н.Пр. Посланик Санджай Рана изрази интерес и готовност за сътрудничество. На финала му бе подарена ръчно изработена българска мартеница с пожелание за много здраве и успехи в благороднатa му мисия в България.

По тази програма Сдружение „България си ти!“ води активен международен диалог, организира срещи и прави обмен на добри практики със сродни организации и с институции, участва в международни форуми и конференции, съдейства за добрия имидж на България. Особено важно бе събитието, което Сдружението организира, в Брюксел -„Ден на добрата новина“ от България през 2013 г., по идея на бившия ръководител на преговорния екип на ЕК с България г-жа Бриджит Чернота. То се превърна в знаменателно събитие за новата ни история и заслужено  породи чувство на национална гордост. В сърцето на Европа бяха представени пет проекта, определени като добри български новини - Сдружение „България си ти“, „Най-доброто от България” в мобилно приложение на д-р Барбара Пейдж–Робъртс, инициативата „Феникс Инспайър” във Видин, „Лютиерски център“, Дунавски център за изкуства и занаяти. Втората част на форума представи успешни бизнес примери от България.