Медиите за нас

Сдружение „България си ти“ пуска 2000 наблюдатели в секциите на 12 май

май 9, 2013, 20:26

Как се прави граждански контрол на изборите, обясни в студиото на NEWSROOM Димитър Куцаров от Сдружение „България си ти“.


„Разликата между застъпника на партията и гражданския наблюдател е, че последният може да обиколи няколко секции. Вече сме регистрирали над 860 човека. Ще обхванем районите, от които дойдоха сигналите за нарушения – Видин, Смолян, Бургас, Ямбол и т.н. Нямаме време и ресурс да покрием всички секции, но с 2000 наблюдатели например ще обхванем 10 000 секции. Идеята ни за контрол не е от вчера, но заради извънредните избори просто нямахме достатъчно време да се организираме“, каза Куцаров.


Той е категорично против паралелното преброяване, коетосе прави по инициатива на няколко опозиционни партии. Според него това е безсмислено харчене на пари.
„За мен вече 80% от търговията с гласове вече е извършена. Нашите хора ще действат абсолютно инкогнито. Докладът ни ще бъде представен в медиите, пред властите и в Брюксел“, каза още Куцаров. 

Чрез нея се стремим да  съдействаме за честността на изборите у нас. По тази програма осъществихме множество дейности, най-мащабните, от които бяха граждански контрол на изборите и уникална антикампания. В гражданския контрол на парламентарните избори през 2013 г. „България си ти!“ се включи с  над 1000 наблюдатели в осъществяването на наблюдението на изборния процес в България. В деня на изборите постъпиха множество сигнали за различни нарушения, които бяха обработени и препратени към РИК и ЦИК. Докладът от мониторинга бе изпратен до представители на ЕК и президентът Росен Плевнелиев. В уникална класация за най-нежеланите български политици от последните 23 г. се включиха стотици хора в интернет пространството. Крайната цел бе да се установи колко от включените в класацията, ще бъдат издигнати отново като кандидати за депутати. Номинираните бяха 79 политици, от тях 41 бяха включени в изборните листи.