Медиите за нас

Световноизвестният проф. д-р Норберт Гуткнехт, почетен член на движение „България си ти“, пред Фрогнюз

юни 14, 2013, 11:52

Световноизвестният проф. д-р Норберт Гуткнехт, почетен член на движението „България си ти“, обясни за Фрогнюз аргументите на своята дъщеря за избора й:

– Разбрахме, че Вашата дъщеря учи медицина във Варненския университет. Как се случи така дъщерята на медицинско светило като Васизбра да избере точно България? 

Има две основни причини, за да учи в България. Първата е, че обучението е изцяло на база на английска система, която е актуална и се признава навсякъде. При нея се обучават студенти от различни страни, създадена е много добра атмосфера, има възможност те да се запознават с различни култури, което вече е една добра база за разбиране на нещата в Източна Европа. Втората е свързана с предимството, че студентите са обособени в малки групи и така се получава ефективно взаимодействие между  преподавател и студент. Имат целенасочени изпити в различни области, което помага за БЪДЕЩАТА РЕАЛИЗАЦИЯ. А това е особено важно за специалности като медицина и стоматология. Сега дъщеря ми завърши успешно първи курс. 

Медицинският проект на НД „България си ти!“ – „Изграждане на мобилен център по лазерна дентална медицина“, който ще стартира от Дома на отец Иван в Нови Хан, е разработен съвместно с проф. д-р Гуткнехт. Инициативата цели безплатно лечение на деца и възрастни в неравностойно положение, прилагане на нови технологии, иновативни за България, обучение на млади специалисти (студенти) за работа с новите технологии.

– Имате ли и други проекти с НД „България си ти“? 

Възхитен съм от много добрата мотивация за реинтеграция на движението. Впечатлен съм от връзката между социалната дейност и здравеопазването, от усилията за помощ при хора с ниски социални възможности и най-вече деца. Аз пътувам много, имам много и различни научни проекти по света, но в България предпочитам да помагам в социалните проекти.

http://frognews.bg/news_55416/Svetovnoizvestniiat_prof_Gutkneht_Dashteria_mi_uchi_v_Balgariia/