Новини

На първи юни в Народния театър: Артисти, изпълнители, обществени личности и бизнесмени призоваха умните и можещи деца да останат в България

юни 2, 2015, 14:28

На тържествена церемония на голямата сцена на Народния театър „Иван Вазов“ в Деня на детето бяха наградени националните победители в „Цветна олимпиада“ 2014/2015 учебна година. А също така бяха поздравени всички деца по случай Международния ден на детето. Организатори на проявата са Сдружение “България си ти!”.

 Председателят на „България си ти!“ инж. Димитър Куцаров приветства гостите и апелира към децата да бъдат името на „България си ти!“ и гордо да го отстояват. Успех на церемонията с писма пожелаха: президентът г-н Росен Плевнелиев, д-р Андрей Ковачев, член на председателството на ЕП, зам.-министър-председателят г-н Ивайло Калфин, д-р Петър Москов, министър на здравеопазването. Сред гостите бяха Н.Пр. Марси Рийс, Н.Пр. Лйерка Алайбег и множество други представители на дипломатическия корпус у нас, а също така Ренета Инджова, Петко Бочаров и много други.

Калин Врачански и Деси Бакърджиева обявиха победителите по български език и литература. Актрисата поздрави децата и пожела: „Да учат в чужбина, но да се връщат тук в нашата родина“, а актьорът допълни, че пожелава това и на хората, от които зависи те да се върнат. Медалите по дисциплината връчи Н. В. Цар Симеон II. Ето какво заяви той: „Честит празник! Много съм впечатлен от тази инициатива и смятам, че това е нещо важно и заслужава да продължи, да може да постигне нещо, което е може би е една мечта, особено за стар човек като мене. Едва ли ще доживея да го видя, но именно за Вас, младите, искам да завещая нещо, когато подписах присъединението на България към ЕС преди близо 10 години, го посветих на Вас, на младите. Бих Ви помолил да се амбицирате не само, че се казва „България си ти!“, което е отговорност, защото всеки един е България, но да постигнете тази моя мечта – като се говори за нещо българско, да не е нарицателно, а напротив – да се види, че българското е чудесно, че можем и сме еднакво интелигентни и способни с другите и да можем да се гордеем с нашето отечество“. Победителите по дисциплината поздрави и певицата Елица Тодорова с изпълнение. Тя им пожела много успех и да работят за бъдещето и доброто име на България навсякъде по света с много ритъм и любов.

Националните победители по английски език обявиха журналистът Спас Кьосев и световният шампион по бийтбокс Печенката. Талантливата изпълнителка се обърна към децата с думите, че те са нашето бъдеще и че тя е намерила причина да е тук и да се развива в България, за това пожела да се трудят и мечтаят повече. Тя ги посъветва, че ако вярват, че всичко ще бъде наред, то наистина ще бъде. А Спас Кьосев пожела да намерим начин да запазим колкото се може по-дълго детската вяра в себе си, че най-хубавото тепърва предстои и детската смелост и безстрашие, защото някои казват, че Господ мрази страхливците. „ А за всички деца искам да цитирам, че колкото по-любопитен се будиш сутрин, толкова по–умен си лягаш вечер“. Медалите по дисциплината връчи Омбудсманът на България Константин Пенчев. „Всички сме деца в душите си, за мен е истинско удоволствие, щастие като чувам за постиженията на нашите ученици и ще се присъединя към всички, които пожелаха здраве и щастие и много успехи и да покоряват света, но да се върнат в България. Защото, ние забъркахме каквото можахме, вие сега трябва да дойдете и да го оправите. И то не защото ние ще направим живота Ви по-привлекателен, а защото Вие трябва да го направите по-привлекателен, така че Вашите деца да нямат никакво съмнение, че България е най-хубавата страна“, каза той. А наградите връчиха Светослав Иванов и Явор Вълчев от Лайънс клуб „Свети Иван Рилски“ – София, които осигуриха наградите за националните победители по английски език. Талантливата певица Жана Бергендорф поздрави победителите и всички деца с песен.

Ивайло Захариев съобщи кои са победителите по немски език. „Надявам се, както в момента в Германия се гледа един български сериал, по такъв начин и Вие да прославите България с делата си, с мечтите си и да надскочите себе си. За да стане това, трябва да работите със сърце“, поздрави той. А г-н Йорк Шенк от посолството на Германия у нас тържествено окичи с медалите победителите. „Първо искам да поздравя г-н Куцаров и екипа му, изключително радостен съм. Цялото ни посолство и общество виждат истинска гражданска инициативност и ангажираност в тази проява, ще се радваме още повече хора да проявяват подобна инициативност за Вашата прекрасна страна. … Истински бях впечатлен от постиженията Ви, миналата година бях в журито при оценяването на финала на учениците в „Цветна олимпиада“ и се питах дали немски ученици биха се справили с тези тежки задачи като Вас“, каза той. А певицата Сантра поздрави учениците с акапелно изпълнение на „Без теб“.

Джазменът Васил Петров обяви победителите по френски език, а зам.-ректорът на СУ „Свети Климент Охридски“ доц. д-р Милена Стефанова връчи медалите. Тя пожела на всички участници в „Цветна олимпиада“ да не забравят, че могат и да вярват, че ще успеят. Победителите по немски език поздрави с невероятно изпълнение София Арабаджиева, ученичка в НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“-Благоевград. Наградите връчи Ваня Агопян, мениджър „Телиш“ АД.

Актрисата и водеща Гергана Стоянова обяви победителите по математика и пожела да запазим в сърцето си по-дълго онази светлинка, която ни позволява да бъдем деца и да бъдем по-луди, когато си поискаме и по-бавно да остаряваме. А медалите връчи Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан: „От името на патриарх Неофит и Светата ни православна църква поздравявам всички, благодаря за дадената ни възможност, нека Бог да Ви благослови“. Той цитира и „молитвата“ на Дядо Вазов: „Дай на мама, дай на татка здраве, сила и живот, мир любов на всички братя и добро за наш народ“. Какво по-морално и човечно, нека всички деца да живеят в мир и единство“. Победителите по дисциплината поздравиха хип-хоп изпълнителя Бобо и младият талант Марти Желев. Наградите връчи Симона Чакръкчиева, ВИВАКОМ.

По информатика и информационни технологии победителите бяха обявени от Боби Ваклинов и Влади Василев, а медалите връчи акад. Стефан Воденичаров, председател на БАН. Той каза: „Много се радвам да видя следващото талантливо българско поколение, наследниците на Джон Атанасов, на прекрасните български отбори, спечелили много златни медали. Поздравявам и останалите победители, щастлив съм да видя хубави, умни български деца, да поздравя и тази фондация, която е направила нещо невероятно за съвременните ни условия, защото се надявам, че с тях бъдещето ще бъде по-добро“. Наградите по дисциплината връчи Явор Вакъвчиев, „Технополис“-Младост.

Купата за най-много участници в „Цветна олимпиада“ 2014/2015 взеха ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров“-Хасково, а купата за най-много национални победители заслужено получи ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“-Благоевград. Инж. Куцаров връчи и почетен плакет на диригента на Детския хор при БНР за 55-годишния принос към българската култура. Именно Детския хор при БНР с диригент Венеция Караманова откри церемонията с изпълнение на песента “Чудеса”.

Сдружение „България си ти!“ изказва своята благодарност към всички, които съдействаха за реализацията на „Цветна олимпиада“ и церемонията по награждаването на победителите в нея: „Технополис“ АД, „ВИВАКОМ“, „Телиш“ АД, Лайънс клуб „Свети Иван Рилски“-София, издателство „Изток-Запад“, издателство „Просвета“, „Суит Хотел София“, „Хотел Маринела София“, Българската академия на науките, Софийски университет „Свети Климент Охридски“, Асоциация на учителите по български език и литература, както и на всички, които с труда и таланта си допринесоха за осъществяването им.

Националните победители получиха стипендии за следващата учебна година в размер на 450 лв., таблети и книги.

Програмата си поставя за цел  финансово стимулиране и подкрепа на творци на българската култура и наука, които разбират усвояването на европейския културен и духовен опит, като възможност за преоткриване и създаване на творчество с дълбоки корени в българската национална традиция и духовност.

По тази програма Сдружението организира и провежда церемонията по връчване на Годишните си награди за изключителен принос към българското общество. Тържествената вечер е посветена и на живота и творчеството на големия наш учен и интелектуалец проф. д-р Тончо Жечев. Целта е всяка година да се отличават големите българи, които с талант, неуморен труд, богат опит и родолюбие не спират да работят за добруването и еволюцията на обществото ни.

Сдружението подкрепя събития, свързани с националната култура и традиции, участва в представяне на нови книги, инициира паметни вечери, гостува на различни фестивали и др.

Това е програма, чрез която се реализират национални и регионални срещи и събори на членовете на мотоклубовете в страната и се инициират различни благотворителни инициативи.

През годините „България си ти!“ е съорганизатор или/и участник в поредица от национални и регионални събори и срещи, организирани от мотоклубовете в България, чиито председатели са учредители и членове на сдружението. Освен формулираните в програмата цели за сближаване, обмяна на опит, споделяне на общи проблеми и обсъждане на идеи за общонационални прояви, участниците в тези оригинални форми на диалог, инициират и активно участват в обявени благотворителни мероприятия за подпомагане дейността на „България си ти!“. „Дом за Гелеменови“, „И добрината воскресе“, "Коледа си ти!" са само част от тях.

Стимулиране на всички добри дела, които правят държавата ни силна и авторитетна. Това е целта на програма "Добрини".

Чрез нея се осъществява широк спектър от дейности – от организационно съдействие до материално и морално стимулиране на всички добри дела. Програмата интерпретира добрината като основен дълг на човека и я поставя наравно с човешките и граждански права и свободи. Защото гражданите освен права имат и задължения към своята държава и към останалите членове на обществото. Тяхно основно задължение е да създават и творят добрини.

В изпълнение на тази програма „България си ти!“ организира кампании за подпомагане на нуждаещи се деца и възрастни, хора в неравностойно положение. Двете най-големи кампании, които Сдружението организира и провежда са „Коледа си ти!“ и „И добрината воскресе!“.

Чрез нея се стремим да  съдействаме за честността на изборите у нас. По тази програма осъществихме множество дейности, най-мащабните, от които бяха граждански контрол на изборите и уникална антикампания. В гражданския контрол на парламентарните избори през 2013 г. „България си ти!“ се включи с  над 1000 наблюдатели в осъществяването на наблюдението на изборния процес в България. В деня на изборите постъпиха множество сигнали за различни нарушения, които бяха обработени и препратени към РИК и ЦИК. Докладът от мониторинга бе изпратен до представители на ЕК и президентът Росен Плевнелиев. В уникална класация за най-нежеланите български политици от последните 23 г. се включиха стотици хора в интернет пространството. Крайната цел бе да се установи колко от включените в класацията, ще бъдат издигнати отново като кандидати за депутати. Номинираните бяха 79 политици, от тях 41 бяха включени в изборните листи.

Чрез нея се подпомага диагностицирането и лечението на българи в нужда.

Тази програма стартира през 2013 г. и по нея вече имаме реализиран проект. Мобилен център за лазерна дентална медицина, включващ безплатна диагностика и зъболечение на социално слаби деца и техните семейства, както и хора в неравностойно положение, осъществявани с най-модерна лазерна техника, чрез мобилен кабинет.

Проектът е по идея на проф. д-р Норберт Гуткнехт (едно от светилата в денталната медицина, основател на първият институт, в който се обучават специалисти по лазерна дентална медицина). Ръководител на проекта е д-р Евгений Миронов. Основните цели на инициативата са: безплатно лечение на деца и възрастни в неравностойно положение, прилагане на нови технологии – одобрени и използвани в ЕС, обучаване на млади специалисти за работа с новите технологии.

Целта на програмата е да подкрепя можещите, талантливите и умните български деца, за да продължат да живеят, а в бъдеще и да работят в България, за да множат и своите лични успехи в живота, и успехите на нашата родина.

По програмата се реализират съревнованието "Цветна олимпиада", регата за деца, подпомагане на млади таланти.

"Цветна олимпиада" е една възможност, между деца от VIII до XII клас, да стимулираме, чрез съревнование, стремеж към овладяване на нови знание. Тя включва участие в състезание на олимпийския принцип по български, английски, френски и немски езици, математика и информационни технологии. „Цветна олимпиада“ се провежда в цялата страна и се състои от 3 етапа - областен, национален онлайн и финален кръг в София. Националните победители се награждават със стипендии и материални награди на официална церемония в столицата.

Това е програма за оказване на конкретна материална и морална помощ на многодетни български семейства. По нея се осъществяват организационни дейности и се съдейства за решаване на битови, социални и трудовоправни проблеми на български граждани от многодетни семейства,  както и на проблеми свързани с образованието на техните деца включително закупуване на нови домове, ремонтни дейности, осигуряване на средства за образование, транспорт, обзавеждане и много други. Подкрепяхме семействата и при намирането на работа, подкрепа за младежите от семействата при кандидатстване в университет.

Сдружението се гордее, че посредством благотворителни кампании успя да събере средства и да закупи домове за две от семействата, които подпомага.

Организиране и провеждане на: Първомартенска среща на многодетните семейства; среща на фамилиите със зам.-председателя на ЕК Вивиан Рединг; посещения в София и др.

Програмата цели ликвидирането на негативните социални и професионални практики

Чрез тази програма се съдейства за ликвидирането на негативни социални и професионални практики в сферата на организацията и сигурността на движението по пътищата, както и във взаимоотношенията между органите за контрол и участниците в движението по пътищата. Като гражданска организация, която отстоява и защищава правата на гражданите и спазването на законите , Сдружение „България си ти“ инициира законодателни промени, както и анализи на реално съществуващите проблеми.

Сдружение "България си ти!" участва във форуми, свързани с темата, инициира дебати, съдейства на хора, напомня за ролята на всеки един от нас в борбата с корупцията.

Поддържане на активен мултикултурен диалог и възпитание в духа на толерантност и разбирателство.

Чрез тази програма се стимулират контактите между младите хора от различни религии и етноси, поддържа се активен мултикултурен диалог и възпитание в духа на съвременните европейски ценности на толерантност и разбирателство.

В рамките на програмата почитаме религиозните традиции на различните етнически и религиозни групи в нашето общество, даваме широка гласност на всички инициативи, които водят към отстраняване на рецидивите на нетолерантност и ксенофобия.  Същевременно, в рамките на тази програма участваме в различни дискусионни срещи и форуми, както и в международни прояви.

По тази програма се организират молебени, ифтари, участие в международни и национални конференции и др.

По тази програма Сдружение „България си ти!“ води активен международен диалог, организира срещи и прави обмен на добри практики със сродни организации и с институции, участва в международни форуми и конференции, съдейства за добрия имидж на България. Особено важно бе събитието, което Сдружението организира, в Брюксел -„Ден на добрата новина“ от България през 2013 г., по идея на бившия ръководител на преговорния екип на ЕК с България г-жа Бриджит Чернота. То се превърна в знаменателно събитие за новата ни история и заслужено  породи чувство на национална гордост. В сърцето на Европа бяха представени пет проекта, определени като добри български новини - Сдружение „България си ти“, „Най-доброто от България” в мобилно приложение на д-р Барбара Пейдж–Робъртс, инициативата „Феникс Инспайър” във Видин, „Лютиерски център“, Дунавски център за изкуства и занаяти. Втората част на форума представи успешни бизнес примери от България.