Нашите каузи

Да бъдем европейци, но все пак българи

Книгата „Самотен и достоен“ възкреси делото на Константин Гълъбов в Големия салон на БАН

окт 2, 2013, 16:19

Национално движение „България си ти!“ участва в представянето на новата книга на доц. д-р Александър Йорданов „Самотен и достоен. Проф. д-р Константин Гълъбов – живот, творчество, идеи“. Събитието се състоя на 1 октомври в Големия салон на БАН.

Константин Гълъбов – интелектуалец, учен, творческа личност, приносът му за развитието на германистиката в България, лидер на кръга „Стрелец“ – всичко това може да прочетете в научната монография. А също така и любопитни истории като срещата му с Алберт Айнщайн.  Великият физик кани Гълъбов на чай в собствения си дом. Тогава той взима от продуктите, които е донесъл от Кюстендил в Германия – яйца, кашкавал, луканки, захар, бял хляб, „защото и той като всички останали в Германия гладувал и много се зарадвал“.

„Един забележителен интелектуалец на XX век е Константин Гълъбов. Многостранното му научно дело остава в сянка отстрани на българската наука и поради значимостта на това дело, и поради самотната му и дистанцирана фигура“, заяви проф. Светослав Игов. И допълни: „Горещо я препоръчвам на всички, които не са загубили забележителния талант да четат хартиени книги“.

Авторът доц. Йорданов благодари на всички гости и хората, допринесли за създаването на книгата. „Успокоението на хора като мен е, че въпреки проблемите, България се придвижва като държава напред, към по-добро. … Добре е да възкресяваме добрите и стойностните дела“, заяви той.

След представянето гостите имаха възможността да се насладят на чаша перущенско вино.