Медиите за нас

ИА „Фокус“: Ученици от 8 училища от Област Бургас ще участват в Националния онлайн кръг на „Цветна олимпиада“

апр 23, 2015, 10:57

Бургас. Ученици от 8 училища от Област Бургас ще участват в Националния онлайн кръг на „Цветна олимпиада“. Съобщиха от пресцентъра на Сдружение „България си ти“. На 28 април (вторник) точно в 14:00 часа в цяла България ще започне Националният онлайн кръг в „Цветна олимпиада“, организирана от Сдружение „България си ти!“. Участниците от Област Бургас са ученици от СОУ „Никола Вапцаров“ – Айтос, СОУ „Епископ Константин Преславски“ – Бургас, СОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Бургас, ПГЕЕ „Константин Фотинов“ – Бургас, ГПАЕ „Гео Милев“ – Бургас, СОУ „Христо Ботев“ – Карнобат, СОУ „Константин Петканов“ – Бургас, СОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Карнобат. Право на участие в електронното издание на „Цветна олимпиада“ имат учениците от посочените училища, които се класираха сред победителите в областния кръг на съревнованието в областта. Представителите на учебните заведения ще премерят знания със свои връстници от цялата страна.
Националният онлайн кръг в “Цветна олимпиада” ще бъде финалният етап в съревнованието, в който се включват ученици от цялата страна. Участие в него могат да вземат учениците, които са се класирали на първия (областен) кръг в състезанието. Първият етап на съревнованието се проведе във всяка от двадесет и осемте области в страната и в него участваха хиляди ученици от стотици училища. В електронното издание в рамките на един час учащите от VIII до XII клас ще “мерят” знания по български език и литература, английски, немски и френски езици, математика и информационни технологии. Целта на „Цветната олимпиада“ е да се мотивират учениците от VIII до XII клас към усвояване на нови знания и по-високо ниво на образование, чрез съревнование по съответните дисциплини. „Цветна олимпиада“ е в Националния календар на МОН и НДД за извънучилищни дейности за учебната 2014/2015 година и се организира със съдействието на РИО на МОН, както и в партньорство с БАН, СУ „Св. Климент Охридски“ и Асоциацията на учителите по български език и литература. Участието на учениците в „Цветна олимпиада“ е доброволно и безплатно. Първите пет участници с най-висок резултат по всяка от дисциплините ще бъдат национални победители в съревнованието. Знанията и усилията им ще бъдат поощрени на официална церемония в столицата, организирана от Сдружение „България си ти!“. Умните и можещи деца на България ще бъдат наградени със стипендии за следващата учебна година и материални награди.
Онлайн кръгът е финален в съревнованието „Цветна олимпиада“. Особеното при него е, че се извършва електронно, а формата, под която учениците ще се състезават, е тестова. Те имат на разположение един час, за да се справят със заданията. С електронното издание на съревнованието освен поставените от организаторите цели в сферата на образованието, се постигат и други като – екологична, чрез която се икономисва хартия; въвеждане на интерактивни методи на изпитване и прозрачност при оценяването; насърчава дигиталните компетенции на учениците и др. Съревнованието ще се наблюдава от експерти по съответните дисциплини.

http://www.focus-news.net/news/2015/04/22/2054161/uchenitsi-ot-8-uchilishta-ot-oblast-burgas-shte-uchastvat-v-natsionalniya-onlayn-krag-na-tsvetna-olimpiada.html