Медиите за нас

ИА „ФОКУС“: Димитър Куцаров: България и Македония застанаха рамо до рамо с президентите си Стоянов и Иванов

дек 4, 2013, 19:00

Водещ: Председателят на Национално движение „България си ти!“ Димитър Куцаров участва в двудневната годишната среща на европейския и световен политически и културен елит, представители на бизнеса и медии. Тя се провежда в Лихтенщайн Палас, във Виена. В австрийската столица е седалището и на организатора на събитието – Фондация “Център за глобален диалог и сътрудничество” на Петър Стоянов, която от три години насам прави такава среща. Г-н Куцаров, бихте ли ни разказали малко повече за събитието, в което участвате? Моделът на тази среща е по подобие на Световния икономически форум, който всяка година се състои в края на януари в Давос, но сега ние сме в „Лихтенщайн палас” във Виена, така че да ни разкажете как продължават дискусиите?
Димитър Куцаров: Срещата е на доста високо ниво. Днес започна доста рано – в 9.00 часа. Бе открита от президента Петър Стоянов. И веднага искам да вмъкна, че може би той е единственият от българските президенти, които сме имали до този момент, който продължава да издига имиджа на Република България, на българския народ и да го развива в много добра светлина пред световните политици, бизнесмени и медийно пространство. След него се изказа президентът на Македония Георге Иванов. Получи се нещо много добро, което досега не съм го виждал никъде – България и Македония да застанат едва ли не една до друга. Знаете, доста отрицателни публикации има, както в българските медии, така и в македонските, дори политически престрелки има, но тук нещата бяха много приятни и вървящи в една и съща посока. Самият македонски президент се спря на световната криза, която се отразява невероятно зле върху малки държави като Македония и България, особено на Македония, говори и за иновацията на такива малки държави. След това имах удоволствието да се срещна с него и да разговаряме.
Водещ: Какво си казахте с президента на Македония Георге Иванов?
Димитър Куцаров: Очарован съм от г-н Иванов, защото той се държа много земно, много човешки – почувствах го като представител на братски народ, въпреки че е на най-високо стъпало в Република Македония. Говорихме за ролята на организации като нашата – „България си ти”, в които няма политика, а се интересуват единствено от съдбата на хората и в този аспект – на обществото. За това какво може да се направи в медицината за обикновените хора. Той даже се пошегува, че имало много фамилии Куцаровски, които живеели около Скопие.
Водещ: То и името и фамилията на президента Георге Иванов – ама той си е Георги Иванов. А колко Иванови пък има в България….
Димитър Куцаров: Разговорът премина в много добра атмосфера. Но това ми направи силно впечатление, че в края на разговора той произнесе нещо, което може би дълго ще остане в съзнанието ми. Дано да остане и в умовете както на македонците, така и на българите. Македонският президент каза приблизително следното: „Народите ни се сакат. Време е да се вземем у ръце политиците и да помислим над това”. С тази фраза той завърши нашата среща, която, честно да ви кажа, като мехлем ми падна на душата, тъй като преди един месец точно ние правехме един подобен форум в Брюксел – „Добрата новина за България”. Там се наблюдаваше другото нещо – че всички проекти, които представяме от България, са добра новина. И цялата тази атмосфера, която излъчваше само положително, без никакви негативни, отрицателни влияния върху присъстващите и журналистите, се усети и се получи едно подаване на ръка между двете големи партии, които са в България, именно БСП и ГЕРБ. И стана представителят на БСП и каза: „Ние с там присъстващия г-н Ковачев трябва да си подадем ръка и такива хубави проекти абсолютно да ги подкрепяме, без политически пристрастия, и да представяме България по този начин, по който Чернота и Куцаров представиха България в Брюксел. Тук, когато не се намесва политика, може би правим нещо добро – политиците започват да се замислят. Както и г-н Петър Стоянов, един от основните организатори на този форум във Виена, е постигнал именно точно това, а това е много важно за България, мисля.
Водещ: Имахте ли и други срещи и какво ви предстои в следващите часове?
Димитър Куцаров: Аз още една срещи имах с генерал Уесли Кларк, главнокомандващ на силите на НАТО в Европа в периода 1997-2000. Стана въпрос за нашия проект – той е прочел за мобилния кабинет по дентална медицина. С голям интерес изслуша всичко, което е направено, и каза: „Това нещо ще бъде много добре да се приложи и в САЩ, защото и ние го имаме този проблем. И когато има дни, в които докторите даряват своя труд и своите медикаменти на хората, които не могат да си позволят такова лечение, за да не стават многобройни опашки пред кабинети и т.н., то вие сте намерили решението и сте го направили. Да ходи вашият кабинет с лекарите по селата, по отдалечените райони, е нещо уникално, което може би трябва да се приложи в Америка”. Обеща да ни свърже с подобни организации като нашата в Америка, да обменим опит и т.н.
Водещ: Политиката на добрите практики.
Димитър Куцаров: Абсолютно. Следобед се очаква и настоящият български президент Росен Плевнелиев да дойде. Друго интересно – след 18.30 часа самият Бил Клинтън и г-н Барозу ще присъстват също, ще има диалог с тях. Още един път подчертавам, че този форум, организиран във Виена, е нещо уникално и много се радвам за интереса на Радио „Фокус” към тази среща. Благодаря ви от името на всички участници във форума. Действително това трябва да бъде чуто от всички българи.
Водещ: Г-н Куцаров, не мога да не ви попитам, като лидер на националното движение какви са ползите за вас от такова участие?
Димитър Куцаров: Ползите са уникални от такова участие, в смисъл такъв, че тук има представители на велики политически структури, както има председатели на фондации, както има бизнесмени, които са успели. Например тук участват от Индия, от Китай. Има и световно известни актьори, музиканти. Но това, което прави впечатление и искам да го отбележа, е, че всеки успял човек и има пари се занимава с благотворителност. Това трябва – съвсем буквално – да дрънчи в ушите на всички бизнесмени в България, за да намерят начин да отделят някой лев за хората, които изнемогват в нашата държава. Самият контакт с тези хора тук във Виена, в Лихтенщайн Палас, ни дава абсолютно много – сътрудничество, взаимопомощ и възможност чрез разговорите с тях да научим как самите те са израснали и как могат да бъдат полезни на нас. А и ние на тях.
Водещ: Ще продължим да отразяваме събитието и ще ви моля да бъдете нашия репортер там на място, така че ще очакваме и други включвания. Любопитни са подробностите и акцентите от разговорите, а посредством тях да усетим духа, който витае на тази среща, на този форум на най-високо равнище.
Димитър Куцаров: Да. Различава се доста от всичко, което сме чували и виждали в България. Тази година аз си казах: Имаме два форума – единият на „Добрата новина в Брюксел”, организиран от нас – от Национално движение „България си ти!” и от Бриджит Чернота – бившият докладчик на Европейската комисия за България; и сега от президента Петър Стоянов във Виена.

Източник:http://www.focus-news.net/opinion/2013/12/04/26551/dimitar-kutsarov-balgariya-i-makedoniya-zastanaha-ramo-do-ramo-s-prezidentite-si-stoyanov-i-ivanov.html