Новини

Днес се навършват 180 години от рождението на Васил Левски

юли 18, 2017, 11:51

Честваме 180 години от рождението на Васил Левски. Истинското име на Апостола е Васил Иванов Кунчев. Роден е на 18.07.1837г. в Карлово. Баща му е бояджия и гайтанджия, който почива през 1851г. Непосилната издръжка на многолюдното семейство пада върху плещите на майката Гина Кунчева. Това принуждава Левски да напусне взаимното училище в Карлово и да стане послушник на вуйчо си хаджи Василий, пътуващ православен монах, който събира доброволни пожертвувания за Хилендарския манастир. Младият Васил пътува из много български селища, сблъсква се с тежкото положение на сънародниците си под чуждото политическо и духовно иго, но и опознава порива за по-добро и свободно съществуване. Апостолът става монах през 1858 г. под името Игнатий, по-късно е ръкоположен за дякон, но през 1862г. оставя всичко, за да се включи в Първата българска легия на Георги Раковски. Сам заявява: „… аз съм посветил себе си на отечеството си още от 61-во лято да му служа до смърт и да работя по народната воля.”

Днес повече от всякога личността на Апостола ни е необходима, за да ни обедини, за да изпълним завета му, да станем равни с другите европейски народи. Заради всичко това всяко честване на Левски трябва да бъде повод за преосмисляне на ценностите ни, а не формален ритуал, на който се повтарят фрази и оценки, целящи единствено възхвалата и величието на героя.
Свободата е висша ценност, към която човечеството неизменно се стреми .Удивително е, че народът с безпогрешна точност е успявал да разграничи борците за свобода от властниците и да не допусне нито един от тях в пантеона на героите.

Вечна ти памет, Апостоле!”