Медиите за нас

Димчо Димов съучредител на „България си ти!“ пред агенция „Фокус“

апр 26, 2013, 09:58

Димчо Димов, председател на Съюза на българските мотоциклетисти и председател на МК „The Riders“, както и един от учредителите на Национално движение „България си ти!“ в интервю за Агенция „Фокус”

Фокус: Г-н Димов, какво предстои на XIV Национален Мото събор, който ще се проведе в Ямбол?
Димчо Димов: Той е традиционен. Ще има много игри, състезания и шоу, бира и кебапчета, групите Пезокс, Гранолом и други. Всички са добре дошли на 14 Национален мото събор, а догодина имаме и юбилеен. В цялата организация е включено и по една безплатна бира и кебапче.
Фокус: Колко хора се събират обикновено на тези събори?
Димчо Димов: Между 5000 и 10 000 души.
Фокус: Кои са най-интересните мотори, които могат да се видят на този събор?
Димчо Димов: Те са много, всякакви разновидности на моторите. Няма как да ги определя, кои са най-интересни. За всеки различно е интересното.
Фокус: Има ли много жени, които карат мотори в България?
Димчо Димов: Да, даже има и жени президенти на клубове. Много е интересно как 20 мъже се подчиняват на една жена.
Фокус: Има ли мотористи, които идват специално от чужбина за този събор?
Димчо Димов: Имаме много резервации за клубове, които пристигат от Истанбул, ще дойдат и от Германия, от Русия. Има много, които ще дойдат. Винаги е имало интерес към този събор.
Фокус: От кога карате мотори и какъв?
Димчо Димов: От около 30 години карам мотор. Много мотори съм сменил и в момента карам един от най-големите мотори, които са серийно произведени. Това е чопър „Кадилак” 1700 кубика и много го обичам. Имам и друг, който е спортен пистов вариант. Него по-рядко го карам.
Фокус: Има ли условия по българските пътища за каране на мотор?
Димчо Димов: Има условия за каране. Сега българските автомобилни водачи се култивираха малко, и се понаучиха да се съобразяват с мотористите . Това обаче е още в начална фаза. Самият моторист също трябва сам да се пази и да има култура на каране, но това изисква време.
Фокус: Спазват ли се правилата за каране на мотор?
Димчо Димов: Повечето мотористи спазват правилата за каране на мотор. Има вече екипировки, навлязоха в България. Има фирми, които се грижат за сигурността на мотористите. Има и други фирми, които налагат облекла и аксесоари за мотоциклетния спорт и въобще за всички мотоциклети. Нещата са добре за сега, като имаме предвид, че в началото преди 20 години нямаше такива неща, а сега има. Хората вече могат да разчитат на това нещо. Даже от тези форми имаме и спонсори за събора.Нещата вече са на по-високо равнище.
Фокус: Вие сте и учредител на НД „България си ти!“, какви бъдещи планове имате с Движението?
Димчо Димов: Бъдещите планове са консолидирани в нещата, които ние сме правили и за подпомагане на движението, на хора в неравностойно положение, семейства, деца. Провеждаме такива морални събития и на там са насочени инициативите ни. Това е без политическа принадлежност и политически амбиции, целим да помогнем на хората и по някакъв начин ако можем да контролираме нещата, т.е. да гледаме за нередности и да сигнализираме за такива. Ето такива са насоките на движението.
Фокус: А има ли инициативи, които предвиждате в близките една или две седмици?
Димчо Димов: Има инициативи, които предвиждаме с мотористките клубове в България и се опитваме да създадем някакво Гражданско движение за провеждане на честни избори. Надяваме се да успеем да имаме наши хора в секциите, които да наблюдават как протичат изборите.
Фокус: Трябва ли според вас да се приемат някакви инициативи свързани с мотористите ?
Димчо Димов: Естествено, че трябва да има, но трябва да се развиват в по-големи планове. Ние нямаме и лоби в парламента и сме като дете, отстранено от майка си. Винаги се е гледало малко странно на нас. Но ние се борим с живота, при нас има и доктори, бизнесмени, хора от всякаква прослойка. Това са хора, които обичат движението на две колела и дерзаят за развитието на мотоциклетния спорт. Тепърва ще има такива неща за промяна в закона за мотоциклетизма.

http://www.focus-news.net/?id=f24333