Медиите за нас

В. „Животът днес“: Нели – абитуриентката с 12 братя и сестри

апр 2, 2014, 10:40

Лъчезарната Нели Иванова е на 18 години и след по-малко от два месеца – на 24 май, ще бъде абитуриентка. Вече е купила роклята си и с вълнение очаква специалната вечер. Дотук нищо необикновено. Нели обаче е едно от 13-те деца на Веска и Емил Петрови от село Ново Оряхово. Съпрузите се трудят неуморно, за да осигурят всичко необходимо на многолюдното си семейство. Освен че работят, те отглеждат плодове и зеленчуци в двора си, имат и животни.

„Петима от по-големите ми братя и сестри живеят вече самостоятелно във Варна. Абитуриентската ми вечер ще бъде още един повод да се съберем цялото семейство”, разказа Нели Иванова. По традиция най-близките й хора и роднини ще се съберат на скромно тържество в къщата им и ще изпратят зрелостничката. Въпреки че е била свидетел на не един и два абитуриентски бала в своето семейство, Нели се притеснява. „Първо искам да се представя добре на изпитите. Това, което съм запомнила от по-големите ми братя и сестри, е, че покрай бала са много вълненията, но и напрегнатите моменти, защото имаш малко време и много задачи.” Русата чаровница е възпитаничка на Спортното училище „Георги Бенковски” във Варна. Има 18 медала по борба от различни първенства и турнири, сред които и от международни състезания. За толкова младо момиче е рано да прави равносметка на живота си, но Нели е готова да погледне назад: „Спортното училище ми даде много отговорности, но и физическо здраве. Научи ме да бъда дисциплинирана и да подреждам задачите си. Ще ми липсват приятелите, които срещнах там. Ще ми липсва и треньорът г-н Добрев, който ме научи да спазвам и да се съобразявам с правилата, даде ми и спортен дух. С него прекарах четири трудни, но и прекрасни години. Всичките си успехи дължа на него, както и на моите родители”.

Нели обича да се разхожда, да излиза с приятели, а усмивката й е изключително заразна. Споделя, че много й се иска да продължи образованието си, но засега семейството й няма средства за това. „Мечтая да стана треньор и учител по физическо възпитание. Искам да се занимавам с деца, на които наистина им се спортува и притежават хъс”, отбеляза Нели. Според нея спортният дух и дисциплинираността са въпрос на възпитание.
Впечатляващ е редът и разбирателството в нейното семейство. Някои от братята и сестрите й се занимават също със спорт, други с народни танци, трети с пеене. Нели  е шестото дете подред в семейството на Веска и Емил Петрови. Най-големият е Ивайло – на 26 г., следват Боряна, Женя, Теодора, Петър, Нели, Ани, Атанас, Борислав, Антоанета, Мартин, Валери и Димитър. Малкият Митко е само на 9 г., но вече е чичо – има си племенници Елица и Теодор.

„Най-добрите ми приятели са моето голямо семейство. Няма по-истински и всеотдайни приятели от тях. Ние сме силно привързани един към друг. Винаги сме се подкрепяли и помагали в трудните моменти. Затова да си част от такова голямо семейство си е предимство”, каза Нели. За абитуриентския бал тя си пожела: „На първо място да сме живи и здрави. Стига да сме заедно и сплотени, всички мечти могат да станат реалност. Лично аз си мечтая да можем да водим един нормален и достоен живот в България”.

През годините 15-членното семейство от Ново Оряхово се е лишавало от много неща, но винаги е имало какво да сложи на трапезата. Тук царят ценности, които не се купуват с пари,  като взаимно уважение, любов, търпение, разбирателство.
Близки и приятели също помагат на многодетното българско семейство. Фамилията разчита и на подкрепата, която им осигурява сдружение „България си ти”. След дарителска кампания е ремонтирана къщата им в Ново Оряхово, а за по-големите празници получават продукти, които правят повода още по-специален, защото усещат, че не са сами и винаги могат да разчитат на подадена ръка. „Смелите родители са истински пример за преборване на демографската криза в България. Те обичат, отглеждат и възпитават достойни български граждани и даряват родината ни с ценен човешки капитал”, отбеляза координаторът на сдружението Албена Дойчинова.

Много деца – весела къща, е казал народът. Един от любимите детски спомени на Нели е как майка й постоянно е искала да й облича роклички и да я гласи. „Аз обаче не обичах да нося рокли и ги събличах веднага щом тя се захванеше с друга работа. Бързах да си облека панталонките и тениската и да избягам, преди да ме е видяла”, смее се събеседничката ни. Винаги се е забавлявала много и със своите братя и сестри, от по-големите е получавала безценни съвети и подкрепа във всичко. Напоследък цялото семейство не се събира често заедно. Всеки има някакви задачи и неотложни ангажименти. Празникът на Нели на 24 май ще срещне всички у дома. „Мисля, че много от връстниците ми превръщат бала в истински панаир на суетата. Сякаш се измества значението на този ден. Не е важно колко пари ще струват роклята, гримът и прическата ти, нито колко гости ще имаш, а е от значение единствено какъв път ще поемеш след това”,  сподели чаровната девойка. „Пожелавам на себе си и на всички останали зрелостници успешно дипломиране и незабравим бал”, каза в заключение тя.