Медиите за нас

В. ВЯРА: Председателят на „България си ти!” Димитър Куцаров на бала на многодетните семейства: 36 млн. лв. са нужни за реализиране на идеята ни на всяко 3-то дете да се дава помощ колкото минималната заплата

март 4, 2014, 11:49

Тенорът Калуди Каудов откри събитието, Бобо, Печенката, Сантра, Криско, Васил Петров и Армен Назарян помогнаха на малките таланти да пеят и рецитират на сцената

 Майката на 13 деца Веска Петрова: Ще инициираме дебат за законодателни промени с всички партии, целта е да се запълнят огромните пробойни в сега действащото законодателство

Големият тенор Калуди Каудов откри Първомартенския бал на многодетните семейства, организиран от сдружението на Димитър Куцаров „България си ти!”. Проявата е благородна инициатива, която събира на едно място всички подпомогнати от сдружението многодетни български фамилии.

На събитието специално заради децата присъстваха почетни членове и учредители на организацията – Бобо, Печенката, Сантра, Криско, Васил Петров, Милена Славова, проф. Евгений Кузманов, Людмила Филипова и Армен Назарян.

Дечицата от многодетните семействата имаха възможност да се представят творчески, а популярните личности ги придружаваха до сцената и подкрепяха при изпълнението. Симона Гелеменова от Пловдив не изпълни песничката си, но пък грееше като звездичка.

Соня Добрева от село Боряна с такъв патос рецитира „Българският език“ от Иван Вазов, че получи куп аплодисменти. Антоанета Иванова от Ново Оряхово, възхити всички с изпълнението на песента „Непознати улици“. Женя Добрева от Боряна с чар покори всички гости.

А Мария Гошкина от Берковица донесе пролетното настроение в залата с изпълнението си. Димо Палов изящно рецитира стихотворението „Мартеници“ от Елин Пелин. Децата от дома на отец Иван от Нови хан събраха усмивките и аплодисментите на всички с рецитирането си.

Популярните изпълнители на свой ред поздравиха децата с песни, със свои изпълнения се представиха Националното училище за танцово изкуство и Националното музикално училище „Любомир Пипков“. След което дойде ред и на наградите за победителите в конкурса за най-красива мартеничка. Йорг Шенк от посолството на Германия в България поздрави всички семейства и им каза да не се предават. Посолството бе осигурило подаръци за всички деца, а също така и домакините от „Кемпински хотел Зографски“.

С бала на многодетните семейства бе поставено началото на инициативата за майката на всяко трето дете, което ходи редовно на училище – по една минимална работна заплата

„Аз съм Веска Петрова, майка съм на 13 деца и съм член на Сдружение „България си ти!“. Ние ще инициираме дебат за законодателни промени. Ще бъдат поканени всички парламентарно представени партии, най-големите извънпарламентарни партии, неправителствени организации. Целта е да се запълнят огромните пробойни в сега действащото законодателство относно официално признатата демографска криза в България. Предложението на сдружението е на всяко трето дете на една майка държавата да осигури месечна социална помощ в размер на минималната работна заплата до навършване на пълнолетие на най-малкото от тях“, заяви майката героиня в началото на Първомартенския бал на многодетните семейства.

Инж. Димитър Куцаров, председател на „България си ти!“, покани на сцената и другите майки, които подкрепят инициативата, и изрази надеждата си животът на семействата да се подобри. Той изброи и очакваните резултати: решаване на проблема с демографския срив; справяне с проблемите на образователната система и интеграция на ромското население в България. Според изчисленията на сдружението това означава, че държавата ще трябва да отделя около 3 млн лв. месечно и годишно около 36 млн. лв. за целта. Изискването към семействата е децата да посещават редовно детска ясла, градина или училище до завършване на средно образование. Организацията предлага още помощта за всеки родител със средно образование да бъде с 30% повече, а за майките и татковците с висше – с 40 % повече. По този начин родителите ще могат да осигурят основните нужди за своите деца и да отделят средства за тяхното образование, а това като ефект върху нацията ще доведе до качествен човешки капитал. Според проучване на сдружението всеки представител на ромския етнос е готов да изпрати детето си на училище, за да получи тази помощ. Организацията вече 2 години подкрепя български многодетни семейства с конкретна материална и морална помощ за решаването на битови, социални и трудовоправни проблеми, както и затруднения с образованието на техните деца. Но въпреки усилията на Сдружение „България си ти!“ неправителствените организации не могат да изместят ролята на държавата за стимулиране на раждаемостта и борбата с демографския срив в България.

Източник: http://viaranews.com/2014/03/03/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%B8-%D1%82%D0%B8-%D0%B4%D0%B8-2/