Медиите за нас

В. ВЯРА: Лидерът на „България си ти” Димитър Куцаров организира бал на многодетните семейства, кани всички депутати и институции с ултиматума: На всяко трето дете държавата да осигури минималната работна заплата до навършване на пълнолетие

фев 27, 2014, 18:01

Първомартенски бал на многодетните семейства организира Димитър Куцаров от сдружение „България си ти” на 1 март в „Кемпински хотел Зографски“, зала „София 2“. Сдружение „България си ти!“ ще инициира дебат за законодателни промени. Ще бъдат поканени всички парламентарно представени партии, най-големите извънпарламентарни партии и неправителствени организации. Целта е да се запълнят огромните пробойни в сега действащото законодателство относно официално признатата демографска криза в България. Предложението на Сдружението е: на всяко трето дете на една майка държавата да осигури месечна социална помощ в размер на минималната работна заплата до навършване на пълнолетие на най-малкото от тях. По данни от 2011 г. на НСИ майки от петчленни, шестчленни, седемчленни и осемчленни семейства са към 7000. Минималната работна заплата е в размер на 340 лв. Това означава, че държавата ще трябва да отделя около 3 млн. лв. месечно и годишно – около 30 млн. лв. за целта. Изискването към семействата е децата да посещават редовно детска ясла, градина или училище до завършване на средно образование. Сдружението смята, че по този начин ще се допринесе и за интеграцията на ромското население в България, тъй като образованието е един от основните инструменти това да се случи. Проявата е благородна инициатива, която събира на едно място всички подпомогнати от Сдружението многодетни български фамилии.

Сдружение „България си ти!“ вече 2 години подкрепя български многодетни семейства. За този период „под крилото“ на организацията са се присъединили над 10 фамилии. По програмата „Подкрепа за многодетни семейства“ се оказва конкретна материална и морална помощ на многодетни български семейства, помощ за решаването на битови, социални и трудовоправни проблеми, както и затруднения с образованието на техните деца (включително закупуване на нови домове, ремонтни дейности, осигуряване на средства за образование, транспорт, обзавеждане и много други).

Сдружението организира и образователни инициативи за подобряване качеството на българското образование, както и проект за подобряване денталното здраве на социално слаби деца и техните семейства чрез мобилен кабинет.

Но въпреки усилията на Сдружение „България си ти!“ неправителствените организации не могат да изместят ролята на държавата за стимулиране на раждаемостта и борбата с демографския срив в България. Затова по повод 2-годишнината на Сдружение „България си ти!“ и първомартенската среща на многодетните семейства ще поставим началото на една нова инициатива. Тя е свързана с възобновяването на обществения дебат по този проблем и търсенето на работещи решения, с които държавата да предприема реални действия. Гости на събитието ще бъдат общественици, членове на дипломатическия корпус, учени от БАН, личности от сферата на културата и спорта.

Снимката: Куцаров и главният редактор на в. „Вяра“ Павлова връчиха големите награди  “Личности на годината – 2014″, сега са заедно в каузата за многодетните семейства на България.

Източник: http://viaranews.com/2014/02/26/%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%B8-%D1%82%D0%B8-%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80-%D0%BA/