Медиите за нас

БНТ: Мобилен зъболекарски кабинет в Монтана

яну 23, 2014, 10:46

Екип от зъболекари-доброволци извърши безплатни прегледи и лечение на деца от Монтана. От мобилният кабинет за лазерна дентална медицина се възползваха не само деца, но и възрастни. Подвижният зъболекарски център е проект на движение “България си ти”, разработен съвместно с немски професор.

Идеята е с мобилния зъболекарски кабинет да се предоставят качествени медицински услуги на социално слаби семейства и деца. Така  новите модерни технологии  ще  са достъпни за всички. Досега са прегледани над 150 души. Инициативата се осъществява благодарение на дарения.

“Благодаря на всички дарители досега и се надяваме и други бизнесмени и хора с възможности да продължат да помагат, за да може да реализираме проекта си”, каза Албена Дойчинова, координатор на сдружение “България си ти”.

Предимството на модерната апаратура, с която се извършват прегледите и  лечението, е ,че пациентите не изпитват болка.

“Това е лазерна апаратура с червена светлина, която селективно пломбира кариеса в много ранен стадий на развитие и камера, която го улавя и визуализира изображението”, отбеляза д-р Евгени Миронов.

При малчуганите най-честите проблеми са кариесите и  зъбния камък.

Стоматолозите от подвижния кабинет са категорични, че след техните прегледи и лечение, хората ще се грижат повече за зъбите си.

Източник: http://bnt.bg/news/zdrave/mobilen-za-bolekarski-kabinet-v-montana