Медиите за нас

БНТ: Втори годишни награди в памет на проф. Тончо Жечев

яну 30, 2014, 22:00

В памет на проф. Тончо Жечев, сдружение “България си ти” раздаде вторите си годишни награди за развитие на българската култура, наука и изкуство. Номинираните в 12 категории попаднаха под светлините на прожекторите в залата на на Софийската опера и балет. Българската национална телевизия получи приз за цялостния си принос към популяризирането на българската култура и развитието на гражданското общество и даване на гласност на достойните българи.

Неслучайно наградите носят името на проф. Тончо Жечев. Тълкувателят на българското духовно наследство е оставил следи в  националната ни култура, които имат отражение и днес.

Димитър Куцаров-председател на Сдружение “България си ти”:

“Както казваше Тончо Жечев на България й трябва не революция, а еволюция и мисля, че ние сме я започнали.”

Геновева Момчева – член на УС на БНТ:

“Тази награда е едно доказателство, че БНТ е дала своя принос в съхраняване на постиженията на българската култура, изкуство и наука.”

На церемонията в памет на професора бяха излъчени специално подготвени видеоматериали с негово участие, а актьорите Даниел Цочев и Христо Чешмеджиев прочетоха откъси от неговите произведения. Почетните статуетки са изработени от  видния наш скулптор проф. Евгений Кузманов. Малката пластика е като своеобразен символ да не спира да се бие тъпана  за достойните и успелите българи.

Автор: Далия Костадинова

Източник: БНТ