Медиите за нас

БНР Видин: Ученици във Видин мерят сили в “Цветна олимпиада”

апр 30, 2015, 14:39

Националният онлайн кръг на “Цветна олимпиада” се провежда днес във всички 28 области в страната.Инициативата е на Сдружение “България си ти!”.

“Състезанието във Видин ще се проведе в три училища – ПМГ “Екзарх Антим I”, ГПЧЕ “Йордан Радичков” и ПГ “Проф. д-р Асен Златаров”. 53 ученици ще участват в съревнованието. Най-много са участниците по дисциплините информационни технологии, български език и математика” - казаАлбена Дойчинова, представител на сдружение “България си ти”.

Доайенът на родната журналистика Петко Бочаров, който е и почетен член на Сдружението ще натисне бутона за началото на електронното издание на състезанието в 14:00 ч.  Над 800 ученици от цяла България ще “мерят” знания по български език и литература, английски, немски и френски езици, математика и информационни технологии. Участниците са победители на областния кръг в съревнованието, в който се включиха хиляди участници.

Онлайн кръгът е финален в съревнованието “Цветна олимпиада”. Той се извършва електронно, а формата, под която учениците ще се състезават, е тестова. Те имат на разположение един час, за да се справят със заданията.

Целта на “Цветна олимпиада” е да се мотивират учениците от VIII до XII клас да усвояват нови знания и да се стремят към по-високо ниво на образование, чрез съревнование по съответните дисциплини.  Електронното издание на състезанието, освен поставените от организаторите цели в сферата на образованието, постига и други, като – екологична, чрез която се икономисва хартия; въвеждане на интерактивни методи на изпитване и прозрачност при оценяването; насърчават се дигиталните компетенции на учениците.

“Цветна олимпиада” е в Националния календар на Министерството на образованието и науката и Националния дворец на децата за извънучилищни дейности за учебната 2014/2015 година и се организира със съдействието на Регионалните инспекторати по образованието, както и в партньорство с БАН, СУ „Св. Климент Охридски“ и Асоциацията на учителите по български език и литература. Участието на учениците в „Цветна олимпиада“ е доброволно и безплатно.

Първите пет участници с най-висок резултат по всяка от дисциплините ще бъдат национални победители в съревнованието.

http://bnr.bg/vidin/post/100550875/uchenici-vav-vidin-merat-sili-v-cvetna-olimpiada