Медиите за нас

БНР – Видин: Наградиха победителите в инициативата „Цветна олимпиада“ във Видин

май 17, 2014, 09:42

Драматичният театър „Владимир Трендафилов“ във Видин бе домакин на връчването на наградите в националната образователна инициатива „Цветна олимпиада“. 32 победители от област Видин получиха грамоти и предметни награди, а специално, за да наградят децата на тържеството дойдоха Емилия Николова, директор на Дирекция „Хуманитарни дейности“, Марийка Василева, началник РИО Видин, Десислава Иванова, директор на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“, Зорница Крумова, журналист във вестник „Ние“. Сред официалните гости на церемонията бе и НВП Видински митрополит Дометиан. Проявата се осъществи с подкрепата на Община Видин и РИО- Видин.

Олимпиадата се проведе от 7 май до 12 май. В нея се включиха над 250 ученици от 7 училища в областта – СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Брегово, ПТГ „Васил Левски“ Видин, ПГ „Проф. Д-р Асен Златаров“ Видин, ПГ по туризъм „Михалаки Георгиев“ Видин, СОУ „П.Р.Славейков“ – Видин, СОУ „Васил Левски“ Кула и ПМГ „Екзарх Антим I“ – Видин.

Купите в олимпиадата получиха училищата с най-добре представили се ученици: първото място е за ПМГ „Екзарх Антим Първи“, второто за ПТГ „Васил Левски“ и третото за ПГ „Проф. Д-р Асен Златаров“.

Председателят на сдружение „България си ти“ Димитър Куцаров, организатор на „Цветната олимпиада“ също бе сред гостите на събитието: Снимка

„Такива „Цветни олимпиади“ са хит в САЩ, ние не правим нищо ново, просто следваме примера им. Убедих се в едно- градове като Видин с такива даровити деца имат бъдеще. Идеята на такива олимпиади е да даде на младите път за развитие. Националният кръг на инициативата е на 9 юни, той ще е онлайн в интернет, като за целта всички ще получат предварително акаунт и парола за достъп. Стартът ще бъде даден в София. Привлекли сме светилата на науката в България. 2 деца от всички области в страната ще бъдат поканени в София за контролното, където ще бъдат изпитани писмено. По 6 ученика в дисциплина ще имаме за националния отбор на „България си ти“, като най-добрите в дисциплините ще ни представят на междуранорни цветни олимпиади по света.“

Лицата на кампанията Бобо и Маги Джанаварова също бяха сред награждаващите. Единствено за РАДИО ВИДИН те споделиха какво е чувството да си част инициативата:

„Чувството е като да правиш нещо добро. Благородна кауза, която носи морално удовлетворение. Това е единственият начин да се срещнеш с най- малките си фенове.“, каза рапърът Бобо.

„Ако трябва да съм честна, именно изявата ми пред такава аудитория най- много ме радва, а децата най- искрено оценяват това, което правим. Те истински ме зареждат с енергия, а това ми дава сили да се боря и да продължа напред“, каза Маги Джанаварова. Снимка

Целта на „Цветната олимпиада“ е да се мотивират учениците (VIII – XII клас) към усвояване на нови знания, чрез съревнование по български, английски, френски и немски езици, математика и информационни технологии. Досега тя е провеждана в множество области в цялата страна, а в края на учебната година предстои и национален кръг между победителите от всички региони посредством интернет платформа.

16.05 cvetna olimpiada reportaj

Източник: http://bnr.bg/vidin/post/100408877/nagradiha-pobeditelite-v-iniciativata-cvetna-olimpiada-vav-vidin