Медиите за нас

Антен Ер: Първомартенски бал на многодетните семейства

март 2, 2014, 17:41

По повод отбелязването на Втората годишнина на Сдружение „България си ти!“, организира „Първомартенски бал на многодетните семейства“ на I март 2014 г. в „Кемпински хотел Зографски“, зала „София 2“, от 15:30 ч. Проявата е благородна инициатива, която събира на едно място всички подпомогнати от Сдружението многодетни български фамилии. Програмата на събитието включва мултимедийно представяне на дейността на Сдружение „България си ти!“ Ще има творческо представяне на деца от многодетните семейства, част от тях ще имат възможността да се изявят с популярни изпълнители. Подготвени са изпълнения на възпитаници на Националното училище за танцово изкуство и Националното музикално училище „Любомир Пипков“. Инициативата е за държавно подпомагане на многодетни български семейства.
Сдружение „България си ти!“ вече 2 години подкрепя български многодетни семейства. За този период „под крилото“ на организацията са се присъединили над 10 фамилии. По програмата „Подкрепа за многодетни семейства“ се оказва конкретна материална и морална помощ на многодетни български семейства, помощ за решаването на битови, социални и трудовоправни проблеми, както и затруднения с образованието на техните деца (включително закупуване на нови домове, ремонтни дейности, осигуряване на средства за образование, транспорт, обзавеждане и много други). Сдружението организира и образователни инициативи за подобряване на качеството на българското образование, както и проект за подобряване на денталното здраве на социално слаби деца и техните семейства, чрез мобилен кабинет. Но въпреки усилията на Сдружение „България си ти!“, неправителствените организации не могат да изместят ролята на държавата за стимулиране на раждаемостта и борбата с демографския срив в България. Затова по повод 2-годишнината на Сдружение „България си ти!“ и Първомартенската среща на многодетните семейства, ще поставим началото на една нова инициатива. Тя е свързана с възобновяването на обществения дебат по този проблем и търсенето на работещи решения, с които държавата да предприема реални действия.
Сдружение „България си ти!“ ще инициира дебат за законодателни промени. Ще бъдат поканени всички парламентарно представени партии, най-големите извънпарламентарни партии, неправителствени организации. Целта е да се запълнят огромните пробойни в сега действащото законодателство относно официално признатата демографска криза в България. Предложението на Сдружението е: на всяко трето дете на една майка, държавата да осигури месечна социална помощ в размер на минималната работна заплата до навършване на пълнолетие на най-малкото от тях. По данни от 2011 г. на НСИ майки от петчленни, шестленни, седемчленни и осемчленни семейства, са към 7000. Минималната работна заплата е в размер на 340 лв. Това означава, че държавата ще трябва да отделя около 3 млн лв. месечно и годишно – около 30 млн лв. за целта. Изискването към семействата е децата да посещават редовно детска ясла, градина или училище до завършване на средно образование. Сдружението смята, че по този начин ще се допринесе и за интеграцията на ромското население в България, тъй като образованието е един от основните инструменти това да се случи.

Източник: http://www.antenneair.eu/%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B1%D0%B0%D0%BB-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81/%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4/%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F/03/2014/