Медиите за нас

ИА „ФОКУС“: Албена Дойчинова: „България си ти!“ стимулира хората, които допринасят за утвърждаването на България като държава на духа

яну 30, 2014, 12:50

Албена Дойчинова, координатор в Национално движение „България си ти!”, в интервю за предаването „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Тази вечер сдружение „България си ти“ ще връчи ежегодните награди в памет на проф. д-р Тончо Жечев. Тържествената церемония ще се проведе в концертната зала на Софийската опера и балет от 18.30 ч. Г-жо Дойчинова, какво да очакваме тази вечер? Ще бъде ли оспорвана битката за наградите?
Албена Дойчинова: Със сигурност. По-скоро това е една символична битка, която започна още с обявяването на номинациите, които преди дни съобщихме. По-скоро ще се стимулира и подкрепя българското изкуство, култура, наука – хората, които чрез своята дейност допринасят за утвърждаването на България като държава на духа. И с работата, и с това, което дълги години правят, допринасят и за своята родина. Това е интересното при нашите награди, че личностите не просто са отличени в определени категории за наука, спорт, медии, но трябва с това, което са правили да са допринесли за нашата родина.
Водещ: Бихте ли споменали някои от областите и по-изявените имена, които са номинирани тази година.
Албена Дойчинова: Имаме номинации за принос в развитието на българското здравеопазване – доц. д-р Бинка Попова от Клиниката по ортопедия и травматология към Университетска болница „Царица Йоана”; проф. д-р Галина Куртева – онколог завеждащ Клиника по медицинска онкология и проф. Александър Чирков – кардиохирург, дълги години работил в болница „Св. Екатерина” и прочул се с това, че прави първата успешна сърдечна трансплантация в цяла Източна Европа. В областта „Принос за развитието и популяризирането на българската музика” също са едни големи имена, едни изключителни български изпълнители. Това са: баритонът Венцислав Анастасов, тенорът Калуди Калудов и изключително популярната в сопраното Светла Василева. В областта за чуждестранни правителствени и неправителствени организации, които допринасят за развитието на благотворителността и гражданското общество в България са номинирани – Международният женски клуб в София, посолството на Федерална Република Германия и холандската пощенска лотария. Мисля, че това са все едни големи имена и да очакваме довечера да видим кои ще са всъщност победителите и отличените със статуетка „България си ти”, която е интересно да се каже, че е изработена лично от проф. Евгени Кузманов.
Водещ: Как се стига до тези номинации?
Албена Дойчинова: Обърнахме се към всички членове и доброволци на организация, и всеки изрази своето мнение и даде своя глас. И това всъщност доведе до крайните резултати.
Водещ: Очаквате ли специални гости на церемонията тази вечер?
Албена Дойчинова: Да. Един от тях е македонският драматург и писател – Младен Сърбиновски. Той е изключителен, особено вдъхновяващ и предполагам, че на всички гости ще им бъде много интересно. Също така сме предвидили двама артисти, които ще представят част от творчеството на проф. Точно Жечев, тъй като вечерта всъщност е в негова памет. Очакват се и много други официални гости.
Водещ: Казахте, че наградите са по-скоро символични. Дълбокият смисъл, големият замисъл на инициативата на Национално движение „България си ти!” е да отправи послание чрез тези награди към обществото, ако правилно разбирам.
Албена Дойчинова: Точно така. От около 2 години сдружение „България си ти!” подава ръка на всички български граждани с идеята всички хора да живеем достойно. Поставихме си за цел в различни сфери и за кратко време да постигнем различни неща от благотворителност през образователни програми, медицинска дейност – имаме мобилен център за лазерна дентална медицина. Като целта ни е чрез всичко, което правим да покажем на хората, че доброто се случва всеки ден, но трябва и самите те да полагат грижи, за да се превърне то във всекидневие на повече хора и по този начин да подобрим условията за живот и образование на децата на България, защото те са бъдещето на всяка нация. И всъщност това ни е и посланието – да се обърнем с лице към добрите практики, да им дадем подкрепа, да ги огласяваме и афишираме, защото именно тези дела създават спойката на солидарността и просперитета на всички граждани.
Водещ: Движение „България си ти!” не само, отличава общественици за техни значими дела, но и прави немалко в тази посока.
Албена Дойчинова: Точно така. Както казах и в началото на разговора ни – да се утвърди България като държава на духа, както някога е била. Днес също можем да бъдем държава на духа като всеки даде своя принос към общия европейски културен облик. Именно заради това организираме тези годишни награди „България си ти!” в памет на проф. Тончо Жечев.
Водещ: Предвиждате ли да разширите инициативата в следващите години, макар че тя все още се утвърждава като идея, като реализация, като популяризация?
Албена Дойчинова: Да, имаме много идеи. Надяваме се да се утвърди, след това и да се разрасне, като за целта ще ни трябва подкрепата на още хора и заедно с тях да организираме всичко.

Източник: ИА „Фокус“