Почетни членове

Армен Людвигович Назарян - член на Почетното председателство

Армен Назарян е роден е през 1974 г. в град Масис, Армения. Започва да се занимава с борба през 1982 г. От 1996 г. се състезава за България. Получава българско гражданство с президентски указ през 1997 г. Два пъти Олимпийски шампион, три пъти Световен шампион и шест пъти Европейски шампион. Като състезател за България Армен Назарян е спечелил дванадесет медала и титли от олимпийски игри, световни и европейски първенства. Той е единственият борец в света, печелил всички шампионати в две поредни години – 2002 и 2003. Армен Назарян е обявен два пъти за борец номер едно на Планетата и е двукратен носител на златен пояс „Никола Петров“. Неговото име е върху стената на славата на ФИЛА. Приет е в „Залата на славата“ в САЩ през 2005 г.

Архимандрит Антим – член на Почетното председателство

Архимандрит Антим е роден през 1983 г. в град Благоевград. Приема монашески постриг през Коледния пост на 1999 г., ръкоположен за йеродякон на 27. 07. 2000 г., ръкоположен за йеромонах на 27. 07. 2001 г., възведен в архимандритско достойнство на 29. 04. 2007 г. От 2008 г.Негово Високопреподобие Архимандрит Антим е протосингел на Видинска света митрополия.

Валя Балканска – член на Почетното председателство

Народна певица Валя Балканска е родена 8 януари 1942 година Лъкът-махала над село Арда, Смолянско, състоящо се от 7 къщи. От ранна възраст тя започва да пее народни песни по несравним начин. Надарена с космически глас, певицата изпълнява над триста песни, с които освен България покорява и най-големите световни сцени. Безспорно, най-известната песен на Валя Балканска е „Излел е Делю хайдутин“. През 1972 година този запис е включен в Златния диск с музика от Земята и изпратен в космоса през 1977 година със станциите “Вояджър” 1 и 2. От години Валя Балканска е солистка на ансамбъл „Родопа“ – Смолян, с който прославят българската народна песен у нас и света. През декември 2005 година народната певица получава своята звездна плоча в българската Алея на славата.

Евгени Кузманов – член на Почетното председателство

Художник Роден на 13 май 1941 година, професор Евгени Георгиев Кузманов е български художник, писател и университетски лектор, завършил скулптура в Национална Художествена Академия – София. Неговите пластики и картини са притежание на Национална художествена галерия, Софийска градска художествена галерия и частни колекции във Франция, Холандия, Белгия, Германия и Русия. Той е професор по скулптура в катедрата за изящни изкуства в Югозападен университет „Неофит Рилски“ в Благоевград. Автор е на 11 книги – романи, новели и кратки истории. Носител е на наградата „Гравитон“ (1996).

Джералд Карнър – член на Почетното председателство

Роден през 1955, израстнал в Австрия и през 1979 е завършил Военна академия. Заема изпълнителни функции в Австрийските въоръжени сили. През 1988 се дипломира като Офицер на Генералния щаб от Австрийска национална академия на отбраната. Завършва политически науки в University of Vienna; работил е в Австрийското министерство на отбраната. През 1998 се дипломира в US Army War College, Carlisle, PA. През 2001-2002 е член на управляваща група с проект на „Reorganization of the Federal Ministry of Defence and the Higher Staff Levels of the Austrian Armed Forces“. От 2002 застава на чело на отдел Военни Стратегии в Австрийското министерство на отбраната. През 2003-2004 е член на политическо-военната комисия за реорганизиране на Австрийските въоръжени сили. През 2006 година Джералд Карнър напуска и се присъединява като партньор в HILL-Group. От 2008 е независим консултант по стратегии и организационно развитие, а от 2011 е директор на Aventus GmbH, Виена. Генерал Карнър има награда за постиженията си в подкрепа на медиите. Съавтор на бестселъра по мениджмънт „Das Prinzip Fuhrung“.

Норберт Гуткнехт – член на Почетното председателство

Професор д-р Норберт Гуткнехт  е роден на 24 януари 1954 г. в Манхайм, Германия. Завършва основното си училище в Йоханесбург, Южна Африка и през 1962 г. и през 1970г. средното училище в гимназия по икономика, Mosbach/ Баден, Германия. От 1970 г. до 1972 г. той получава професионално образование като индустриален администратор за управление на бизнеса, а през 1972 г. е назначен да работи в „Gmeinder & Ko” в Mosbach/Баден, Германия. През 1974 – 1976 г. Учи в колеж по холистична медицина в Бохум и през 1977 г. завършва стаж по натуропатпрактика в център за физиотерапия в Розентал, Изерлон. През 1979 г. той завършва Westfalenkolleg, Дортмунд и до 1989 г. учи медицина и стоматология в университета в Бохум, Германия, Флоренция и Италия. През 1989 г. той получава медицински лиценз в Аахен, Германия, а през 1991 г. – квалификация на обучава в център за лазерна медицина в университета в Берлин, Германия. През 1993 г. той защитава докторска степен в Аахен, Германия на тема „Епидемиологична поява на кариес сред населението на Банту в Южна Африка“. През периода 1991-1994г. той продължава своето обучение по лазерна стоматология в Санф  Франциско, Калифорния и през 1995г. е удостоен с магистърска степен „Nd: YAG Laser”. През 1998 г. получава титла доцент в стоматологията. Пет години по-късно вече е пълноправен професор в медицинския университет RWTH Aachen и Стоматологичния факултет, Катедра по оперативно зъболечение, пародонтология и превантивна стоматология. Три месеца по-късно през същата година той става научен директор на следдипломно обучение по стоматология и магистърски курс на науката в „Лазери в стоматологията“в RWTH Aachen University. Професионалната му кариера след дипломирането в стоматологията включва международна здравна организация с посещения в САЩ и Източна Африка, асистент-доктор в университетската болница в Аахен, директор лазерна безопасност на Университетската болница в Аахен, научен директор на „Aachener Dental Laser Center”, началник на отдел в Клиниката по консервативна стоматология в Университетската болница в Аахен. От 2007 г. е основател и научен директор на Световната академия за образование в лазерна стоматология „WALED”. Неговата академична кариера започва с Първа международна научна лекция в конгреса на ПЧИ в Милано, Италия. Бил е гост на 59 конференции по целия свят и президент на 1-ви конгрес на Европейското общество за орално-лазерни приложения, на 10-ия конгрес на Германското дружество за лазерна стоматология, както и организатор и председател на Борда на директорите на 10-ия ISLD World Congress в Берлин. По повод 7-ми Световен конгрес в Брюксел, Белгия, той е избран в изпълнителния съвет на Международното дружество по лазерна стоматология. Проф. д-р Норберт Гуткнехт е гостуващ преподавател в Стоматологичния факултет в Университета на Сао Пауло, Стоматологичен колеж Токио и Nippon Dental University в Ниигата, Япония. Също гост-професор в девет различни делегации в чужбина.

Рут Джейкъбсън - посланик на добра воля на НД България си ти! в Израел

Госпожа Рут Джейкъбсън живее в град Стара Яфа, Израел. Притежава магистърска степен по изящни изкуства от университета в Тел Авив и магистърска степен по изкуства в експресивни терапии от колежа Лесли в Кеймбридж Масачузетс, САЩ. В момента работи като куратор и собственик на “Hamigdalor” – “Light House” галерия за изкуство и архитектура, разположен в Стара Яфа, Израел. Рут Джейкъбсън е журналист на свободна практика в изкуството и архитектурата. Също така преподава в технологичен институт Холон към Университета в Тел Авив.

Райън Лесли - член на Почетното председателство

Райън Лесли е роден във Вашингтон. Завършва Харвардският университет на 19 години. Познат е като R&B певец, изпълнител и продуцент. През годините има възможността да работи като съпродуцент и автор със звезди като рапъра Fabolous, Keri Hilson, Cassie, Бритни Спиърс. Има издадени 4 студийни албума, 2 номинации за BET Music Awards и една за най-престижните музикални награди Grammy.  Известен е и с интереса и страстта си към благотворителните каузи. Алан Андерсон - член на Почетното председателство Алан Андерсон е роден през 1954 г. в Дания и живее в Копенхаген. Той е магистър по Химическо Инжинерство към Датския Технически Университет. Преди това завършва профил Социология в Бизнес Училище Копенхаген. Г-н Андерсон заема ръководни пзиции в бордовете на редица датски компании, между които, Датските железници, КОСМОС груп (BDC), TOR I/IS (RE as CEO) и др.

Петко Бочаров - член на Почетното председателство

Петко Димитров Бочаров е български преводач и журналист, прочут с репликата „Да, ама не“.  Завършва Американския колеж, а след това право в Софийски университет „Свети Климент Охридски“.  От 1952 г. работи в БТА, първоначално като преводач от английски език, а впоследствие достига до длъжността заместник-главен редактор. След пенсионирането си  участва с новини и коментари във предаването „Всяка неделя“. Има редовни рубрики по БНТ в програмата „ТВ око“, в радио “Свободна Европа” и в „Дойче веле“.

Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан

Митрополит Дометиан ( в света Димитър Попвасилев Топузлиев) е роден а 11 ноември 1932 г. в с. Хасовица, Смолянско. След завършване на основното си образование, е приет за ученик в Пловдивската духовна семинария. След това е студент в Духовната академия „Св. Климент Охридски“. На 14.01.1959 г. в мъглижкия манастир “Св. Николай” е постриган в монашество с името Дометиан.  Ръкоположен е в йеродяконски чин от митрополит Климент в старозагорския катедрален храм “Св. Димитър”. През 1963 г. във великотърновския катедрален храм “Рождество Богородично” е възведен в архимандритско достойнство от Великотърновския митрополит Стефан. От 10.03.1967 г. архимандрит Дометиан е на научна специализация в Монашеския център в Тезе, Франция, а от м. октомври същата година и в Швейцария. От м. февруари до м. август 1968 г. слуша лекции в Богословския факултет в Лозана, а от м. август 1968 г. до м. август 1969 г. е на стаж и езикова специализация в Лондон и Оксфорд, а заедно с това слуша лекции и в колежа “Кадестън”. От 01.09.1969 г. до 01.11.1970 г. той е протосингел на Софийската митрополия, а от 01.11.1970 г. е назначен за главен секретар на Св. Синод. От 01.03.1979 г. епископ Дометиан е управляващ българската Акронска епархия в САЩ, който пост заема до м. март 1983 г. След завръщането си в България, от 01.04.1983 г. до м. юли 1987 г. е викарий на Софийския митрополит.

Калуди Калудов

Калуди Калудов е български оперен певец със световна слава. Той е сред петимата най-известни български оперни певци и е получил редица признания. За разлика от славното си битие, в началото на живота си има нелека съдба. По принуда завършил Техникум за двигатели с вътрешно горене. Ала съдбата си знае работата – днес той има зад гърба си 35 години сценична дейност и повече от 60 изиграни роли. През 1978 г. завършва оперно пеене в Държавната музикална академия – София в класа на доц. Лиляна Жабленска и продължава да се развива като тенор като ученик на известния наш певец и музикален педагог Никола Николов. Дебютът му като певец е през 1978 г. в ролята на Алфред в операта Травиата на Джузепе Верди. От 80-те години и досега международната кариера на Калуди Калудов е възходяща и той е нареждан от ценителите на операта в челото на тенорите в света. Пял е във Виенската Щатс Опер, Ла Скала, Лисео (Барселона), Ковън Гардън, Метрополитън и други световни оперни театри. Изпълнявал е главните тенорови партии в опери на Верди, Пучини, Маскани, Бизе, Леонкавало и др. Партнирал е на изпълнители от световна класа и е работил с диригенти от световна величина, като Рикардо Мути, Фабио Луизи, Клаудио Абадо. В репертоара му има редица партии от оратории и концертни изпълнения. От 1990 г. Калуди Калудов живее за постоянно в Полша и пее в най-големия полски оперен театър – Театр Велки във Варшава. През 1992 г. той създава и е артистичен директор на Фестивала за вокална музика Viva el canto в полския град Чешин. От 2003 г. е преподавател в Музикалната академия на Катовице. След 1994 г. Калуди Калудов ръководи няколко майсторски класа в Полша, Италия и България. Калуди Калудов има записи в най-големите звукозаписни компании. На полския пазар е особено популярен дискът му “О, звезда Витлеемска”, за който е лауреат на Златна плоча. Но не забравя откъде е тръгнал. „Никога не съм се срамувал от произхода си. Роден съм в село Любен Каравелово“, разказва той. През 2007-ма артистът, който изправя на крака публиката по света и може да живее в по-богата държава, се завръща в България. През 2013-та маестрото участва и във форума „Ден на добрата новина“ от България в Брюксел, организиран от Сдружение „България си ти!“, защото се чувства длъжен да допринесе с таланта си за родината.

Христина Ангелакова

Христина Ангелакова е завършила Музикалната академия в София и „Санта Чечилия” в Рим. Специализира във Венеция бароков вокален стил и в Центъра за усъвършенстване на млади певци към Миланската Ла Скала при световноизвестната певица Джина Чиня. Кариерата й започва щастливо: тригодишен договор с Миланската скала, където Христина Ангелакова прави своя творчески дебют в ролята на Улрика от „Бал с маски”. Зареждат се нови партии – Йокаста от „Едип цар” на Стравински, Адалджиза от „Норма”, Леонора от „Фаворитката”, Елизабет от „Мария Стюард” и др. Участва и в представления на Пикола Скала, концертира из Италия с прочутия оркестър „Виртуози ди Рома”, с които се изявява в бароковия репертоар. Творческото й формиране става в умелите ръце на Mадерна, Гавацени, Бартолет, Питър Маг, Делман, Аранович, Сандзоньо, Дзеда Джелмети, Патане, Савалиш, Лопес Кобос и режисьори от ранга на Меноти, Зануси и др. Христина Ангелакова е солистка на Националния оперен театър-София от 1976 г. На неговата сцена тя осъществява поредица от блестящи художествени превъплъщения на роли от италианската, руската, френската и българската опера: Амнерис, Азучена, Кармен, Сантуца, Изабела от „Италианката в Алжир” на Росини, Маделон от „Андре Шение”, Графинята и Полина от „Дама Пика”, Марфа от „Борис Годунов”, Ахросимова от „Война и мир”, Дуеня от едноименната опера на Прокофиев, Лукреция от „Поругаването на Лукреция” от Бритън и др. Певицата допринесе много и за популяризирането на български опери като „Хан Крум” от Александър Йосифов, „Хан Аспарух” от Ал. Райчев, “Саламбо” на Веселин Стоянов. Паралелно с дейността си в България, тя направи и авторитетна международна кариера, отвела я до сцените на Скалата, Римската опера, „Дойчеопер” – Берлин, Мюнхен, Будапеща, Дюселдорф, Лиеж, Лайпциг, Болоня, Палермо, Равена, Болшой театър – Москва, Руан, Атина… Концертира из цяла Европа и в страната с авторитетни оркестри, камерни формации и хорове /Бетовен – „Девета симфония”, Малер – „Песни за мъртвите деца”,“Песни за земята“ и Осма симфония, Прокофиев – „Александър Невски”, Яначек – „Глаголска меса”, Респиги – „Залезът”…/ Многобройни са участията й в радио- и телевизионни записи за РАИ („Армида” от Глук, „Луиза Милер” от Верди, «Андре Шение» от Джордано – филм и др.), за БНР, БНТ, има издадени компакт-дискове и плочи в „Балкантон”. От 2001 до 2004 г. Христина Ангелакова е първата жена-директор на Националната опера и балет. През периода 2004 – 2008 година като председател на фондация “Национална опера и балет” осъществява едни от най-значимите събития в културния календар на столицата. Прави своята режисьорска изява с постановка на «Така правят всички» от Моцарт  на сцената на Музикално-драматичен театър «К. Кисимов»-Велико Търново. От 2012 г. е артистичен директор на Музикалния фестивал «Моцартови празници» в Правец. Доцент на ДМА «Проф. Панчо Владигеров» – София. Христина Ангелакова е удостоена с почетното звание “Комендаторе” на Италианската република за изключителни заслуги към културата на Италия.

Програмата си поставя за цел  финансово стимулиране и подкрепа на творци на българската култура и наука, които разбират усвояването на европейския културен и духовен опит, като възможност за преоткриване и създаване на творчество с дълбоки корени в българската национална традиция и духовност.

По тази програма Сдружението организира и провежда церемонията по връчване на Годишните си награди за изключителен принос към българското общество. Тържествената вечер е посветена и на живота и творчеството на големия наш учен и интелектуалец проф. д-р Тончо Жечев. Целта е всяка година да се отличават големите българи, които с талант, неуморен труд, богат опит и родолюбие не спират да работят за добруването и еволюцията на обществото ни.

Сдружението подкрепя събития, свързани с националната култура и традиции, участва в представяне на нови книги, инициира паметни вечери, гостува на различни фестивали и др.

Това е програма, чрез която се реализират национални и регионални срещи и събори на членовете на мотоклубовете в страната и се инициират различни благотворителни инициативи.

През годините „България си ти!“ е съорганизатор или/и участник в поредица от национални и регионални събори и срещи, организирани от мотоклубовете в България, чиито председатели са учредители и членове на сдружението. Освен формулираните в програмата цели за сближаване, обмяна на опит, споделяне на общи проблеми и обсъждане на идеи за общонационални прояви, участниците в тези оригинални форми на диалог, инициират и активно участват в обявени благотворителни мероприятия за подпомагане дейността на „България си ти!“. „Дом за Гелеменови“, „И добрината воскресе“, "Коледа си ти!" са само част от тях.

Стимулиране на всички добри дела, които правят държавата ни силна и авторитетна. Това е целта на програма "Добрини".

Чрез нея се осъществява широк спектър от дейности – от организационно съдействие до материално и морално стимулиране на всички добри дела. Програмата интерпретира добрината като основен дълг на човека и я поставя наравно с човешките и граждански права и свободи. Защото гражданите освен права имат и задължения към своята държава и към останалите членове на обществото. Тяхно основно задължение е да създават и творят добрини.

В изпълнение на тази програма „България си ти!“ организира кампании за подпомагане на нуждаещи се деца и възрастни, хора в неравностойно положение. Двете най-големи кампании, които Сдружението организира и провежда са „Коледа си ти!“ и „И добрината воскресе!“.

Чрез нея се стремим да  съдействаме за честността на изборите у нас. По тази програма осъществихме множество дейности, най-мащабните, от които бяха граждански контрол на изборите и уникална антикампания. В гражданския контрол на парламентарните избори през 2013 г. „България си ти!“ се включи с  над 1000 наблюдатели в осъществяването на наблюдението на изборния процес в България. В деня на изборите постъпиха множество сигнали за различни нарушения, които бяха обработени и препратени към РИК и ЦИК. Докладът от мониторинга бе изпратен до представители на ЕК и президентът Росен Плевнелиев. В уникална класация за най-нежеланите български политици от последните 23 г. се включиха стотици хора в интернет пространството. Крайната цел бе да се установи колко от включените в класацията, ще бъдат издигнати отново като кандидати за депутати. Номинираните бяха 79 политици, от тях 41 бяха включени в изборните листи.

Чрез нея се подпомага диагностицирането и лечението на българи в нужда.

Тази програма стартира през 2013 г. и по нея вече имаме реализиран проект. Мобилен център за лазерна дентална медицина, включващ безплатна диагностика и зъболечение на социално слаби деца и техните семейства, както и хора в неравностойно положение, осъществявани с най-модерна лазерна техника, чрез мобилен кабинет.

Проектът е по идея на проф. д-р Норберт Гуткнехт (едно от светилата в денталната медицина, основател на първият институт, в който се обучават специалисти по лазерна дентална медицина). Ръководител на проекта е д-р Евгений Миронов. Основните цели на инициативата са: безплатно лечение на деца и възрастни в неравностойно положение, прилагане на нови технологии – одобрени и използвани в ЕС, обучаване на млади специалисти за работа с новите технологии.

Целта на програмата е да подкрепя можещите, талантливите и умните български деца, за да продължат да живеят, а в бъдеще и да работят в България, за да множат и своите лични успехи в живота, и успехите на нашата родина.

По програмата се реализират съревнованието "Цветна олимпиада", регата за деца, подпомагане на млади таланти.

"Цветна олимпиада" е една възможност, между деца от VIII до XII клас, да стимулираме, чрез съревнование, стремеж към овладяване на нови знание. Тя включва участие в състезание на олимпийския принцип по български, английски, френски и немски езици, математика и информационни технологии. „Цветна олимпиада“ се провежда в цялата страна и се състои от 3 етапа - областен, национален онлайн и финален кръг в София. Националните победители се награждават със стипендии и материални награди на официална церемония в столицата.

Това е програма за оказване на конкретна материална и морална помощ на многодетни български семейства. По нея се осъществяват организационни дейности и се съдейства за решаване на битови, социални и трудовоправни проблеми на български граждани от многодетни семейства,  както и на проблеми свързани с образованието на техните деца включително закупуване на нови домове, ремонтни дейности, осигуряване на средства за образование, транспорт, обзавеждане и много други. Подкрепяхме семействата и при намирането на работа, подкрепа за младежите от семействата при кандидатстване в университет.

Сдружението се гордее, че посредством благотворителни кампании успя да събере средства и да закупи домове за две от семействата, които подпомага.

Организиране и провеждане на: Първомартенска среща на многодетните семейства; среща на фамилиите със зам.-председателя на ЕК Вивиан Рединг; посещения в София и др.

Програмата цели ликвидирането на негативните социални и професионални практики

Чрез тази програма се съдейства за ликвидирането на негативни социални и професионални практики в сферата на организацията и сигурността на движението по пътищата, както и във взаимоотношенията между органите за контрол и участниците в движението по пътищата. Като гражданска организация, която отстоява и защищава правата на гражданите и спазването на законите , Сдружение „България си ти“ инициира законодателни промени, както и анализи на реално съществуващите проблеми.

Сдружение "България си ти!" участва във форуми, свързани с темата, инициира дебати, съдейства на хора, напомня за ролята на всеки един от нас в борбата с корупцията.

Поддържане на активен мултикултурен диалог и възпитание в духа на толерантност и разбирателство.

Чрез тази програма се стимулират контактите между младите хора от различни религии и етноси, поддържа се активен мултикултурен диалог и възпитание в духа на съвременните европейски ценности на толерантност и разбирателство.

В рамките на програмата почитаме религиозните традиции на различните етнически и религиозни групи в нашето общество, даваме широка гласност на всички инициативи, които водят към отстраняване на рецидивите на нетолерантност и ксенофобия.  Същевременно, в рамките на тази програма участваме в различни дискусионни срещи и форуми, както и в международни прояви.

По тази програма се организират молебени, ифтари, участие в международни и национални конференции и др.

По тази програма Сдружение „България си ти!“ води активен международен диалог, организира срещи и прави обмен на добри практики със сродни организации и с институции, участва в международни форуми и конференции, съдейства за добрия имидж на България. Особено важно бе събитието, което Сдружението организира, в Брюксел -„Ден на добрата новина“ от България през 2013 г., по идея на бившия ръководител на преговорния екип на ЕК с България г-жа Бриджит Чернота. То се превърна в знаменателно събитие за новата ни история и заслужено  породи чувство на национална гордост. В сърцето на Европа бяха представени пет проекта, определени като добри български новини - Сдружение „България си ти“, „Най-доброто от България” в мобилно приложение на д-р Барбара Пейдж–Робъртс, инициативата „Феникс Инспайър” във Видин, „Лютиерски център“, Дунавски център за изкуства и занаяти. Втората част на форума представи успешни бизнес примери от България.

Ние сме тези, които у нас най-често наричат „обикновени хора“.

Ние сме българи и граждани на европейска България, обединени от една благородна идея – „България, си ти!“.

Ние вярваме, че България това сме ние, нейните граждани, хора с различни професии, интереси, семейства, съдби, но повярвали, че доброто и успехът на държавата зависи от нас.

Ние сме велика сила и можем да направим това, което държавните чиновници и политици не винаги успяват – да видим конкретния проблем и да помогнем за неговото решаване.

Ние действаме със силата на своята обща воля и солидарност.

Ние можем да помогнем на бедния, на падналия духом, на човека изгубил вяра и ориентир в живота.