Новини

Годишни награди “България си ти!”: Български антарктически институт и проф. Христо Пимпирев

яну 30, 2015, 16:04

Кухнята на времето, най-големият хладилник на Земята, континентът на бъдещето. Така описват континентът, управляван от България и още 27 държави.

С невероятно упорство българският Колумб – проф. Христо Пимпирев стъпва преди 25 години за първи път на ледения континент Антарктида, търси съмишленици, убеждава неуморно скептиците, за да има българска база на последния неизследван континент.

Днес българската полярна база „Свети Климент Охридски“ е притегателен център на учени от цял свят, с които работят заедно и си партнират. Изграждат първия православен параклис там и клон на Български пощи. Българските експедиции на Антарктида участват във важни научни проекти като изследването на последиците от промените в климата, извършват изследвания в областта на геологията, биологията, метеорологията, медицината, топографията и географията. Учените ни вече имат ясни индикации за наличието на залежи на сребро, мед, злато, доказано е, че има и нефтени и газови находища. Ето защо Антарктида не е приключение, а целенасочена външна политика. Тази година България ще бъде домакин на правителствената среща на континента на мира.

Българският антарктически институт и проф. Пимпирев са отличени с почетен знак „България си ти!“, защото сред  ледовете, на хиляди километри оттук, има България и там се вее българското знаме.

Наградата връчи акад. Дечко Павлов, миналогодишен носител на отличието.