Новини

Завърши Десетият юбилеен музикален фестивал “Моцартови празници” 2014

авг 18, 2014, 16:54

Организираният от почетния член на Сдружение „България си ти!“ Десети юбилеен фестивал „Моцартови празници“ 2014. Той се проведе от 13 до 17 август на три сцени – откритата сцена пред хотел Риу Правец Ризорт, читалище „Заря 1895” и на площада пред Община Правец.

Сдружение “България си ти!” и тази година подкрепи събитието.

В специалното издание на „Моцартовите празници” участваха имена от световния оперен афиш и се представи разнообразна програма от оперни, балетни, театрални и симфонични продукции, както и съпътстващи концерти и спектакли за деца и възрастни. Специален гост на фестивала бе италианската оперна прима Бруна Балиони. А най-малките почитатели на класическата музика се насладиха на мюзикъла „Джекил” по музика на Джон Мур.

Фестивалът бе открит с постановката на Държавна опера-Русе на операта „Дон Жуан” от Моцарт. В ролята на Дон Жуан гостува латвийският баритон Валдис Янсонс. Участваха Вера Гиргинова, Николай Моцов, Йоана Железчева, Деян Вачков, Пламен Димитров, Илина Михайлова, Пламен Бейков, хор “Дунавски звуци”, оркестър на Държавна опера-Русе.

Втората вечер почитателите на симфоничната музика се срещнаха с творчеството на Моцарт, Римски-Корсаков и Рихард Щраус със специалното участие на оперната прима Цветелина Василева и на елитния Софийски фестивален оркестър.

Премиерата на спектакъла „Моцарт и Салиери“ също зарадва гостите на фестивала. Историята на Пушкин бе подготвена специално за „Моцартовите празници” с участието на Калин Врачански в ролята на Моцарт и Асен Блатечки в ролята на Салиери.

Тази година на сцената на „Моцартовите празници” балетната вечер беше представена от Compagnia Nazionale del Balletto от Рим, Италия.

Моцартовите празници завършиха на 17 август с очаквания гала концерт-фойерверк на площада пред Община Правец „Класика, рок и танц”.

Снимки: Георги Петков