Новини

Почетният член на „България си ти!“ г-жа Христина Ангелакова организира Десети юбилеен фестивал „Моцартови празници“

авг 8, 2014, 16:03

Почетният член на Сдружение „България си ти!“ за десети юбилеен път организира международният музикален фестивал „Моцартови празници“ от 13 до 17 август на три сцени – откритата сцена пред хотел Риу Правец Ризорт, читалище „Заря 1895” и на площада пред Община Правец.

В специалното юбилейно издание на „Моцартовите празници Правец 2014” ще участват имена от световния оперен афиш, ще предостави сцена за изява на млади открития, ще предложи разнообразна програма от оперни, балетни, театрални и симфонични продукции, както и съпътстващи концерти и спектакли за деца и възрастни. Специален гост на фестивала е италианската оперна прима Бруна Балиони. А за най-малките организаторите са подготвили мюзикъла „Джекил” по музика на Джон Мур.

Официалното откриване на X юбилеен международен музикален фестивал „Моцартови празници Правец 2014” ще се състои на 13 август на откритата сцена пред хотел Риу Правец Ризорт с постановката на Държавна опера-Русе на операта „Дон Жуан” от Моцарт. В ролята на Дон Жуан гостува латвийският баритон Валдис Янсонс. Участват Вера Гиргинова, Николай Моцов, Йоана Железчева, Деян Вачков, Пламен Димитров, Илина Михайлова, Пламен Бейков, хор “Дунавски звуци”, оркестър на Държавна опера-Русе. На диригентския пулт ще застане главният диригент на Софийска филхармония Мартин Пантелеев. Режисьор Огнян Драганов, диригент на хора Стелияна Димитрова, асистент режисьор Елена Илиева.

Втората вечер ще предложи на почитателите на симфоничната музика незабравима среща под звездите с творчеството на Моцарт, Римски-Корсаков и Рихард Щраус със специалното участие на оперната прима Цветелина Василева и на елитния Софийски фестивален оркестър, изправял на крака публиката в различни точки на света. Диригент Владимир Кираджиев.

Премиерата на спектакъла се подготвя специално за „Моцартовите празници” с участието на Калин Врачански в ролята на Моцарт и Асен Блатечки в ролята на Салиери. Участват оперните певици Симона Кодева, Диана Василева и Мариана Панова, актьорите Владимир Зомбори и Христо Пъдев, хор „Дунавски звуци” и оркестър на Държавна опера-Русе. Режисьор Бина Харалампиева. Диригент Иван Ангелов. Спектакълът е копродукция с Русенската опера.

Тази година на сцената на „Моцартовите празници” балетната вечер ще бъде представена от Compagnia Nazionale del Balletto от Рим, Италия.

Моцартовите празници ще завършат на 17 август с очаквания гала концерт-фойерверк на площада пред Община Правец „Класика, рок и танц”.