Новини

Людмила Филипова за силата на българската азбука в най-новия й роман “Войната на буквите”

юли 10, 2014, 10:07

Романът ще бъде на книжния пазар от 12 юли в цялата страна

Дни преди издаването на най-новия роман от водещата българска писателка Людмила Филипова в Националния исторически музей в София се състоя премиерата на книгата „Войната на буквите“. Историческият роман е посветен на едно от най-значимите дела на българския народ – българската азбука.

Две години авторката прави проучвания и разработва сюжета, за да разкаже тази история. Вдъхновението на Людмила Филипова е откритието, че азбуката ни е една от най-важните и уникални на планетата, използвана от повече от 50 езика и 300 милиона хора по земята. „А българският народ е един от малкото, дръзнали да се борят за правото си да защитят писмената си, за правото да са народ, във време, в което азбуката е давала власт и контрол …, когато империите са избивали всеки, който не е използвал гръцка или латинска азбука“, посочва тя и допълва, че посвещава романа на българския народ.

Водещ на събитието бе Георги Тошев. А специалното участие в премиерата взеха 30 видни Апостоли на буквите, сред които Анна Цолова, Миролюба Бенатова, Драгомир Симеонов, Веско Ешкенази, Теди Кацарова, Георги Милков,, Богдан Томов, Антон Хекимян, Параскева Джукелова, Нели Хаджийска и др. Всички те по атрактивен начин представиха по една буква от българската азбука.

Лично председателят на Сдружение „България си ти!“ Димитър Куцаров и координатори на организацията отправиха искрени поздрави към Людмила Филипова, която е приятел на Сдружението и се включва в благородните му инициативи.

Важността на романа за чудото на българския народ – нашата азбука е безспорно. Желаем й много читатели и делото й на Апостол на буквите – да преоткрие с нова сила значимостта на родното слово.