Новини

„Върви народе възродени“ огласи Охрид за 24 май

май 25, 2014, 12:14

В Деня на българската просвета и култура и славянската писменост координаторът на Сдружение „България си ти!“ Михаела Кирилова заедно с група българи – от БАН, поети и писатели, почетоха един най-големите български празници из сакралните места в Охрид. В 13 ч. те поднесоха цветя на паметника на св. св. Кирил и Методий, пеейки „Върви народе възродени“ за учудване на минувачите, чийто поглед събра надписът на автобуса:  „България си ти!“.

След това групата се разходи из библейското място в Охрид, където броя на църквите и параклисите  е равен на броя на дните от годината. След което групата посети гроба на Григор Пърличев (български възрожденец, писател и преводач), чиято правнучка е проф. д- р Олга Пърличева, и постави цветя.

Вечерта на 24 май завърши с тържествена вечеря в ресторант „Света София“, организирана от проф. д-р Аце Миленовски, ректор на Университета по туризъм и бизнес в Скопие. Българската група изпя емблематичните и дълбоко сакрални песни за България и Македония, включително „1762“.

Преди това в навечерието на 24 май (вечерта на 23 май) в Българския културно-информационен център в Скопие се състоя тържествена вечер, посветена на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. Сред присъстващите имаше много македонски българи. Те бяха възхитени от проявата и щастливи, че могат да чуят български произведения там, защото  нямат български радио, телевизия, вестници.

Доц. Йорданов тържествено откри вечерта с реч. Проф. Пърличева поздрави и чете исторически извор за Кирил и Методий. Г-н Димитър Христов, директорът на БИКЦ Скопие, също приветства и чете свои стихотворения. Последваха четения на Поли Муканова и Пламен Анакиев. Вечерта завърши с четения на цикъл четиристишия от г-н Йорданов, които е написал докато е бил посланик на България в Република Македония.

Проявата е организирана от Сдружение „България си ти!“, БКИЦ Скопие и Европейският политехнически университет.

По тази програма Сдружение „България си ти!“ води активен международен диалог, организира срещи и прави обмен на добри практики със сродни организации и с институции, участва в международни форуми и конференции, съдейства за добрия имидж на България. Особено важно бе събитието, което Сдружението организира, в Брюксел -„Ден на добрата новина“ от България през 2013 г., по идея на бившия ръководител на преговорния екип на ЕК с България г-жа Бриджит Чернота. То се превърна в знаменателно събитие за новата ни история и заслужено  породи чувство на национална гордост. В сърцето на Европа бяха представени пет проекта, определени като добри български новини - Сдружение „България си ти“, „Най-доброто от България” в мобилно приложение на д-р Барбара Пейдж–Робъртс, инициативата „Феникс Инспайър” във Видин, „Лютиерски център“, Дунавски център за изкуства и занаяти. Втората част на форума представи успешни бизнес примери от България.