Новини

“Пътуване до Края на света” с Людмила Филипова

апр 3, 2015, 15:16

Какво е начало и къде е краят? Кой поставя границите върху земното кълбо? А пределите в нас? Къде започва и свършва светът ни? На тези въпроси отговаря писателката Людмила Филипова с най-новата си книга “Пътуване до Края на света”. В нея тя разказва за Антарктида и тайните й, за да ги разкрие на всички нас – през нейните очи и фотообектив.

В препълнената зала “Мати”, НДК, книгата бе представена пред множество почитатели и приятели на Людмила Филипова, сред които бяха Миролюба Бенатова, Деси Тенекеджиева, Теди Кацарова, Богдан Томов и много други., а водещ бе Жоро Тошев.

“На добър час!” на книгата пожела д-р Соломон Паси, който отбеляза, че го е впечатлил финият авторски подход да се превърне неглавния герой в главен. С това той има предвид, че Соломон Паси извежда на преден план ролята на българските антарктици. “Най-лесно е главен герой да бъде проф. Христо Пимпирев, той е човекът Антарктида, той би бил очевидния главен герой, но Людмила се е съсредоточила върху проф. Димо Димов, който символизира всички онези десетки, стотици антарктици, които с огромен ентусиазъм всяка година споделят несгодите на ледения континент”. Според него да покажеш, че онзи, който не е лицето, е също толкова важен колкото него, защото обикновено хората, които са начело, много трудно могат да направят нещо без всички онези, които седят твърдо зад тях и ги подкрепят във всяка една секунда. “Наистина България е един шампион, който с най-минималното държавно финансово участие, гарантира най-голямото държавно присъствие на ледения континет”, коментира той и сравни в това отношение усилията на българските антарктици с усилията на един американски държавен секретар, който преди повече от век е купил Аляска за едни пари и тогава пресата му се е смеела, че купува куфар с лед. Ала само след няколко години са разбрали, че той струва стотици, хиляди пъти повече, отколкото парите, които са дадени за него. “Така,че тази напредничава инвестиция на българските учени, е нещо, което след време ще се изплаща и много се надявам един ден България да е благодарна на всички тези хора, които организира Христо, по начин, по който днес американците са благодарни на човека,  който е заложил политическия си авторитет, за да купи Аляска от Русия”, допълни той.

Проф. Пимпирев сподели, че е прочел книгата в “суров” вид и е много благодарен. “Книгата действиетелно си заслужава и беше навременно за България, тъй като такъв пътепис на два езика, с толкова прекрасни снимки, да могат и хората, които не знаят български, да разберат, че сме полярна нация. Възхищавам се на Людмила, тъй като винаги съм се възхищавал на тези, които стъпват за пръв път на Антарктида. За първопроходците там е едно неописуемо преживяване и аз просто бях дълбоко впечатлен от искреността на книгата, тя описва, това което е почувствала в мига на съприкосновението с тази уникална природа, с животните, с айзбергите, с живота, който е там, защото това е едно малко българско общество, което, за щастие, работи много добре”, каза той.

“Благодаря на всички, които сте тук, безкрайно ме зарадвахте, когато ви видях. За мен това е един много специален момент – издаването на тази книга. Книга е трудно да се каже, това не е романът, по който съм работила години, както обикновено – това е едно пътуване, както географско, така и навътре в мен, така и в нас хората. Книгата не е само за Антарктида и пътуването, тя е и за любовна и за самотата, и за хората, и за страховете, и за надеждата, и за планетата”, обърна се към гостите писателката. Тя обясни, че идеята, с която е заминала е да донесе максимално от Антарктида обратно на хората в снимки,  видео, по което още се работи, и в текст да предаде това, което кадърът не може. “Старала съм се да заснема всяка форма на живот, до която успях да се докосна. Мисля, че доста голяма част съм покрила и вие ще можете да видите и птичия свят, и водния свят, представен  от китове, тюлени, пингвини, десетки видове птици, естествено и българските антарктици, на които блягадора от все сърце . Бях изключително горда, че България е една от 28 страни, представени на Антарктида”, каза тя. Един от мотивите й книгата да излезе и на английски език е, за да мога хората да разберат, че и България има полярна база.  В края на изказването си тя апелира повече българи да се включат в проекта, който инициира и който е описан в края на книгата. Желанието й е да се обединим и да създадем най-дългото послание от един народ, от днешните хора за утрешните, което да затворим във времева капсула за 50 години в днешния край на света за утрешното начало на света. “Защото за мен Антарктида наистина ще бъде началото на утрешния свят, нещо като “Ноев ковчег на познанието”. Всеки може да каже едно изречение и тъкмо Вашите думи да са тези, които да променят света”, завърши тя и започна да подписва книгите на многобройните гости и приятели, които присъстваха на представянето на книгата.

Людмила Филипова е част от голямото семейство на “България си ти!” и сме горди, че за пореден път с перото си е сътворила такава нужна и значима а българското общество книга. Още повече сме радостни, че тя акцентира върху българските полярници. Именно те и проф. Пимпирев бяха удостоени с почетен знак “България си ти!” по време на церемонията по връчването на Годишните награди на Сдружението в края на януари тази година.