Новини

Партньорство за здраве в контекста на предстоящите реформи

фев 27, 2015, 16:01

Председателят на Сдружение „България си ти!“ инж. Димитър Куцаров и д-р Евгений Миронов, учредител на Сдружението и ръководител на проекта „Мобилен център за лазерна дентална медицина“, присъстваха на „БИЗНЕС ФОРУМ ФАРМА. Полезни политики, достъпни решения, модерни терапии“. Организатор на Сред участниците във форума бяха министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, председателят на националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев, председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание д-р Даниела Дариктова и д-р Андрей Ковачев, член на Европейския парламент.

Евродепутатът Ковачев каза, че на европейско ниво трябва да има по-силна връзка между правителствата, болниците, здравните каси, фармацевтичната индустрия и всички страни в ресора. В този мандат на ЕП по българска инициатива стартира проект за достъп до здравни грижи – 18 страни членки вече са сформирани в работна група с цел достъпът до качествено здравеопазване да бъде на дневен ред по всички европейски форуми, разкри Ковачев. По думите му, обаче без националните правителства нищо не може да се случи.

Ковачев обясни, че достъпът е проблем на всички страни и едно от нещата, което ще направят, е да измерят този достъп, обясни за нуждата от европейска бюджетна линия за измерване на здравните неравенства.

Министър Москов заяви, че подкрепя  инициативата на редица евродепутати за промяна на действащата в момента европейска система за рефериране на цените на медикаментите, които са почти равни за всички страни членки на ЕС – независимо от икономическото им състояние и възможности.

Търся от вас партньорство, сътрудничество – в лицето на МЗ имате адекватен и силен партньор, обърна се здравния министър към лекари, фармацевти, здравни мениджъри и представители на НЗОК.

Даниела Дариткова пък изтъкна, че в това Народно събрание има най-много депутати лекари от всички досегашни парламенти, т.е. че ще се намират общи решения за ресора.